Autors i contes d'aniversari Autors i contes d'aniversari

L'any passat ens  recordàvem de  dues figures de la literatura universal que van morir casualment durant l'any 1616. Es tracta de Miguel de Cervantes Saavedra i de William Shakespeare. Potser es tracta dels dos escriptors més coneguts i llegits de la literatura universal. Si ja és una gran coincidència que fossin de la mateixa època, encara resulta més extraordinari que el seu any de defunció fos exàctament el mateix. S'ha de reconéixer que els segles XVI i XVII van ser d'una gran qualitat literària en les llengües anglesa i castellana.

Aquest any 2017 parlarem d'alguns aniversaris que es cumpleixen durant aquest any 2017 sobretot d'obres d'autors de literatura infantil que han estat les primeres d'una llarga i exitosa llista en alguns casos o aquelles que s'han convertit en les més conegudes.

En primer lloc presentem tres recomanacions de diferents autors estrangers. L'any 1967 es varem publicar les dues primeres obres que pots veure, Frederick de Leo Lionni i El petit globus vermell d'Iela Mari. Més recent és l'èxit de Marcus Pfister, El peix irisat.

 

¿Cuándo? : Frederick / Leo Lionni

Llibre sense text, de cartoné i puntes rodones, on en Fredérick, un ratolí que inspira molta tendresa apropa als infants pre-lectors a les estacions de l'any, al dia i a la nit.

Les il·lustracions són senzilles i sòbries, amb una tècnica estètica original que utilitza les taques i el collage per recrear situacions pròpies de cada estació que els infants poden reconèixer fàcilment. Leo Lionni, escriptor i il·lustrador, és un dels pioners de l'àlbum il·lustrat modern. El personatge del Fréderick, un ratolí que és tot un poeta, el va crear l'any 1963 inspirant-se amb la faula d'Isop "La cigala i la formiga", adaptant-la i transformant-la en una versió més moderna que treballa valors com l'acceptació d'un mateix i l'acceptació de la diferència.

Recomanat per Pilar Galve Piñana de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell de Vilanova i la Geltrú.


El Petit globus vermell / Iela Mari

La transformació d'un globus en diferents elements, i és que no tot  és el que sembla. Un àlbum minimalista, sense paraules. Un clàssic que en el seu moment va suposar una autèntica revolució.

Adequat de 0 a 3 anys.

Recomanat per Montse Fàbregas Dachs de la Biblioteca Joan Triadú de Vic.


El Peix irisat / text i il·lustració: Marcus Pfister

El peix irisat és el peix més bonic de l'oceà, més que bonic, és preciós. Ho és tant, que es pensa que és més especial que ningú. Un dia el nostre peix comença a sentir la necessitat de tenir amics. Com s'ho farà el peix irisat per poder tenir amics si no ho ha fet mai això de compartir?

Una història molt coneguda que ha donat lloc a la publicació de diversos títols amb el mateix personatge.

Les il·lustracions brillants faran les delícies dels més petits.

Web de l'autor.

Adequat de 3 a 6 anys.

Recomanat per Núria Ojalvo Leonat. Bib. Josep Roca I Bros. Abrera.


Encara hi ha més exemples d'obres i autors que fan anys rodons durant aquest 2017. Mira aquests contes que pots trobar a catàleg, són molt diferents entre ells. Et mostrem la primera aventura dels cinc d'Enid Blyton, històries de por de Dràcula, recordem els 75 anys de Pia Vilarrubias o que Emili Teixidor ens va deixar fa 5 anys i Sebastià Sorribas 10. O que ja fa 75 anys que Mercè Llimona ens volia ensenyar les hores.

 

Els cinc a l'illa del tresor

Drácula

Ben net! 

 

La Formiga Piga va a la biblioteca

Viatge al país dels lacets

Tic tac 

Vés a l'especial de Sant Jordi