Seguretat a internet
Internet és una xarxa d'ordinadors connectats entre ells. La seva gran força depèn del que nosaltres en fem; hi pots aprendre moltes coses, t'ho pots passar molt bé i compartir el que saps i fas amb d'altres. És una eina que permet buscar informació i compartir idees i dades amb persones d'arreu del món!
Cal anar en compte, no tot el que està a Internet és fiable. Hi ha persones que creuen que els infants i adolescents sou víctimes fàcils per a ells, demostral's que amb tu no hi ha res a fer.
Et donem alguns consells perquè siguis un expert navegant per Internet:
Per cercar la informació:
Has de tenir molt clar què busques. A Internet hi ha moltes eines que t'ajudaran a trobar la informació que necessites. Valora i tria la més adequada en funció del que estiguis buscant: enciclopèdies i diccionaris en línia, bases de dades, directoris, cercadors com Google i Bing...
A partir d'aquí pensa les paraules clau que millor identifiquin el que necessites.
Si no trobes la informació que necessites, fes una nova cerca amb sinònims o paraules més genèriques que hi tinguin a veure. És important que escriguis les paraules correctament.
Un cop has arribat al recurs web:
Comprova qui és l'autor de la pàgina web. Les pàgines oficials (fetes per escoles, biblioteques, fundacions, administracions, etc...), estan elaborades per professionals que vetllen pel seu contingut i la seva actualització.
Compara la informació amb altres webs per determinar què es pot donar per bo i què no.
Consulta la data de la darrera actualització, potser la informació és antiga.
Llegeix amb deteniment la informació i selecciona allò que t'interessi.
Quan triïs imatges o textos per als teus treballs, sempre has d'indicar d'on has tret la informació. No oblidis citar la pàgina web al final dels treballs.
Recorda que sempre que ho necessitis, els bibliotecaris et donaran un cop de mà per trobar allò que busques. El portal Gènius t'ofereix informació i recursos actualitzats molt interessants com articles, seleccions de webs, bases de dades, guies de lectura, etc. Investiga pels diferents espais del portal.
Seguretat a internet
Vigila al compartir idees i dades.
Pots compartir la informació que et sembli que pot ser d'interès per a d'altres internautes com tu: webs interessants, pàgines divertides, llocs amb molts jocs…
No oblidis que tot el que escrius a internet pot ser llegit per altres persones, fins i tot el correu electrònic.
Tens una personalitat o imatge virtual, has de ser curós amb ella. No has de donar dades de relacions personals, no has de reflectir absències i no has de donar detall de les teves pertinències.
Has de donar les gràcies quan t'ajudin. En canvi no has de donar l'adreça o fotos teves o de la família a gent que hagis conegut per internet.
Contesta els missatges, encara que només sigui per excusar-te de no poder ajudar. No has de fer plans per trobar-te amb algú que haguis conegut a través d'internet, si no n'has parlat abans amb els pares.
Has de ser respectuós amb tothom encara que expressin idees que no comparteixis, en canvi no deus contestar a una persona que hagi escrit alguna cosa que et fa sentir incòmode. Ho has de dir als pares o a algun altre adult de qui estiguis a prop (bibliotecari, mestre…). Amb aquest gest tan simple potser estaràs protegint un altre noi o noia
Tria un nom virtual per utilitzar-lo en el correu, en xats…És més misteriós i divertit
No has de seguir endavant si dubtes del que estàs fent. Atura't i demana ajuda als pares o a un altre adult.
A més pots mirar les pàgines que hem triat per tu al Gènius per ampliar la informació sobre la seguretat a internet.
Torna a l'apartat principal>> Ves a l'apartat de consells per a pares>>