La Fiesta de la Col
La Fira de la Col vol afavorir el petit productor i fer difusió del consum d’aquest producte d’origen centenari, arrelat al món agrícola vallesà, i que va tenir una notable importància a la Roca del Vallès durant la primera meitat del segle XX.
Aquesta celebració es realitza amb la voluntat de recuperar un patrimoni cultural i tradicional ben arrelat al nostre territori com són les fires gastronòmiques i tradicionals lligades a la terra i a algun producte local destacat de cada població, com és en aquest cas la col.
En la recuperació d’aquesta tradició vinculada a la col ha estat molt important el relat oral de roquerols i roqueroles que recorden aquelles festivitats en els seus anys de joventut: balls, oficis religiosos, concerts, sardanes, i com no, àpats on l’ingredient protagonista és la col.
La revista Vallesos : Gent, terra i patrimoni ha publicat dos articles fets per Carles Rué i Miras parlant d'aquests aliments:
Relacionat amb Vallesos. Santa Eulàlia de Ronçana : Gent i Terra, 2011- 2014-1882 N. 8 (tardor-hivern 2014), p. 160-161.
La Col brotonera : rotons i espigalls al plat!
En Vallesos. Santa Eulàlia de Ronçana : Gent i Terra, 2011- 2014-1882 N. 11 (primavera-estiu 2016), p. 121-122