Gènius - Biblioteca Virtual

D'11 a 12 anys

Els bibliotecaris recomanen Els bibliotecaris recomanen

 • Hasta el infinito y más allá

  Hasta el infinito y más allá

  Grima, Clara

  Barcelona: Espasa, 2013

  Al llibre hi trobarem a la Mati, els nens Sal i Ven i al gos Gauss. I matemàtiques, moltes matemàtiques. A partir de petites anècdotes es toquen molts dels tòpics de la divulgació matemàtica: l'origen i els tipus de nombres, el tema de l'infinit, la proporció àuria, el teorema dels quatre colors, els ponts de Köningsberg... Però també altres temes menys usuals,  com els diagrames de Voronoi.

  Clara Grima, amb la col·laboració en les il·lustracions de Raquel Garcia Ulldemolins, és una activa i experimentada "bloggera" de la divulgació matemàtica. Els seus matecontes els podem trobar també a Mati y sus mateaventuras i Mati, una profesora muy particular.

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Recomanació extreta de la Guia de lectura: Matemàtiques per a tots

  28/04/2017
  Mitjana (0 Vots)
 • Pinzell de guineu

  Pinzell de guineu

  Sierra, Sergio A.

  [Barcelona] : Ondina, cop. 2008

  “Tot va començar amb la mort d’una guineu…”

  Així comença aquesta història: amb un assassinat. El pare de la Shiori, la nena protagonista d’aquest llibre, ha matat una jove guineu. I amb els diners que aconseguiran per la pell de la guineu, els pares de la Shiori somien amb fer-se rics, però a la nena aquest fet li provoca una gran tristesa…

  Quan una misteriosa dona apareix a la porta de casa seva, demanant la pell de la guineu i oferint a canvi moltes més monedes que qualsevol altre comprador, l’avarícia dels pares no els fa sospitar que alguna cosa estranya està passant. Només la Shiori, que d’amagat segueix la dona, descobreix el seu secret.

  I vosaltres? Voleu descobrir també quin és el seu secret? 

  No us volem dir res més (potser ja us hem explicat massa i tot!), perquè el millor d’aquesta història és precisament això: anar veient com es resolen els secrets i misteris, fins arribar al sorprenent final.

  Si us agraden els dibuixos d'aquest llibre, fets amb una tècnica que es diu "grattage", no deixeu de visitar la web de la Meritxell Ribas.

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Recomanat per Sílvia Fernández Fernández. Bib. Tecla Sala de L'Hospitalet de Llobregat

  30/03/2017
  Mitjana (0 Vots)
 • La invenció d'Hugo Cabret

  La Invenció de l'Hugo Cabret

  Selznick, Brian

  Barcelona : Cruïlla, 2007

  París, 1931. L’Hugo viu amagat a l’estació de trens on intenta sobreviure al mateix temps que arreglar un vell autòmat, l’únic que li queda del seu pare. Un dia és descobert pel vell joguinaire i la seva fillola, i junts intentaran resoldre el misteri que envolta l’autòmat. Caps d’ell ho sap, però les seves vides estan a punt de canviar... 

  El que diferència aquest llibre d'altres és la seva combinació de text amb espectaculars imatges que s'expressen en un llenguatge cinematogràfic.

  Adequat d'11 a 12 anys.

  28/02/2017
  Mitjana (0 Vots)
 • Cavall de guerra

  Cavall de guerra

  Morpurgo, Michael

  Barcelona : Estrella Polar, 2011

  Joey, un cavall intel·ligent i fort, cau en mans d’un granger. El seu fill Albert en tindrà cura vencent les reticències del seu pare, que acaba venent l’animal a l’exèrcit. L’amistat entre el cavall i l’Albert és tan forta que aquest últim promet que allà on sigui l’anirà a trobar. Però estem en època de la Primera Guerra Mundial i les coses es compliquen… 

  Sorprèn la narració des de el punt de vista del cavall i és que l'autor té un estil molt proper al dels contes tradicionals però amb una manera d'escriure molt personal.

  Adequat d'11 a 12 anys.

   

  28/02/2017
  Mitjana (0 Vots)
 • Matelocuras : pasatiempos matemáticos

  Matelocuras: pasatiempos matemáticos

  Peterson, Ivars

  México, D.F.: Limusa Wiley, cop. 2002

  Amb aquest un títol es vol fer una divulgació matemàtica una mica especial perquè en ell es tracten temes diferents als d'altres llibres de números, com poden ser els fractals, el caos, el problema dels mapes de 4 colors, etc.

  El llibre es presenta com una passejada per una mena de Parc d'Atraccions Matemàtiques o, més aviat, un Parc Temàtic. Es divideix en 10 "aventures" que tracten temes diferents. Es presenten de manera força entenedora aspectes que poden ser una mica complicats. Proposa, a més, problemes i experiments a més de "prolongacions del viatge" a través d'internet.

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Recomanació extreta de la Guia de lectura: Matemàtiques per a tots

  31/01/2017
  Mitjana (0 Vots)
 • El hombre montaña

  El Hombre montaña

  Gauthier, Séverine

  Barcelona : Norma, 2016

  40 pàgines increïbles. El hombre montaña és un còmic excel·lent fruït del tàndem Séverine Gauthier i Amélie Fléchais. Séverine escriu una història d’aventures, un relat de superació personal amb tocs de tendresa i d’humor hilarant. Amélie dibuixa una faula amb il·lustracions suaus que desprenen llum pròpia i juga amb les dobles pàgines i el to dels colors. 

  Ambdues narren el viatge d’un nen que va a la recerca del vent més fort del món, aquell que aixecarà les muntanyes que pesen sobre les espatlles del seu avi que ja no es troba amb forces per al darrer dels seus viatges. Però el seu periple no estarà exempt de perills i dificultats i aquest nen creixerà fent camí i aprendrà de la vida pujant muntanyes. 

  Fantasia i realitat es barregen en aquesta història que ve de l’altra banda dels Pirineus.

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Recomanat per Elisabet Marco. Bib. dels Safareigs de Sabadell. Grup de Treball de les Arees Infantils de Sabadell

  31/01/2017
  Mitjana (0 Vots)
 • El senyor Silvestre

  El Senyor Silvestre

  Lambeck, Silke

  Barcelona : Takatuka, 2009

  Si mai passegeu pel carrer i veieu un home de cabell gris, mitja melena recollida en una cueta, amb ulleres baixes i aire de despistat! Aquest és el senyor Silvestre. Seguiu-lo, observeu-lo i finalment acompanyeu-lo allí on vagi, perquè de segur que descobrireu un món nou, ple de sorpreses i passareu un munt d’aventures..., doncs si algú és capaç de plantar paraigües al parc, parlar amb els elefants o descobrir-vos el tigre de parc... aquest és, sens dubte, el senyor Silvestre.

  Ah! i en aquesta història, a més, ajudarà en Maurici a desfer-se d’uns companys de classe no gaire simpàtics que li fan la vida impossible i aconseguirà que el cap de la seva mare, que sempre està de molt mal humor i és una mica dèspota, es converteixi en una persona com a mínim cordial.

  No us perdeu aquesta història plena de vida, fantasia i sentit de l’humor. I si teniu ganes de passar una estona més al costat d’aquests personatges tan peculiars llegiu també: “on és el senyor Silvestre?”, i “El Retorn del senyor Silvestre”

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Recomanat per Marta Nuet Blanch. Bib. La Roca del Vallès

  10/01/2017
  Mitjana (0 Vots)
 • ¡Alucina con las mates!

  ¡Alucina con las mates!

  Ball, Johnny

  Boadilla del Monte, Madrid: SM, 2005

  Un llibre que fa pinzellades sobre molts temes. Està organitzat en quatre apartats: D'on venen els nombres?, Trucs matemàgics, Formes i més formes, El món de les matemàtiques. Hi trobarem des d'una breu història de la numeració fins a temes no tan usuals, com el caos o l'art. Pel mig molts altres tòpics de la divulgació com el triangle de Pascal, el nombre d'or, Pi. Tot tractat d'una forma breu, àgil i ben presentada.

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Extret de la Guia de lectura: Matemàtiques per a tots.

  10/01/2017
  Mitjana (0 Vots)
 • El nen que va xatejar amb Jack Sparrow

  El Nen que va xatejar amb Jack Sparrow

  Puigpelat, Francesc

  Alzira : Bromera, 2015

  Martí Blesa és un xiquet de deu anys que té una gran afició: les pel·lícules de la sèrie «Pirates del Carib», amb Johnny Depp en el paper de capità Jack Sparrow.

  Un dia, es posa en marxa un concurs a la pàgina de Facebook de Johnny Depp i el premi per al guanyador és poder parlar per xat amb l'actor. Martí es presenta de seguida i, finalment, resulta el guanyador. A partir d'aquest moment, comença a tenir regularment un xat amb un guionista de Los Angeles que fa creure que és Depp. La relació entre el guionista i Martí es va fent més estreta i, gràcies a la seva influència, el xiquet aconsegueix afrontar els dos grans problemes que pateix: l'assetjament que li fan a l'escola i la separació dels seus pares.

  Una història sobre el bullying, la confiança en un mateix per superar els problemes amb dues fonts d'inspiració sensacionals: Jack Sparrow i Cyrano de Bergerac, bé, oi?

  Mira les primeres pàgines

  Adequat d'11 a 12 anys.

  10/01/2017
  Mitjana (0 Vots)
 • Els Culdolla

  Els Culdolla

  Dahl, Roald,

  Barcelona : La Magrana, 2001

  El senyor i la senyora Culdolla són horribles, fastigosos i bruts, es dediquen a fer-se la vida impossible l'un a l'altre, però el pitjor de tot és que són dolents amb tothom que els envolta. No suporten els nens ni els animals, i al jardí hi tenen engabiada una família de mones anomenades Maga-Bum. Però les coses canviaran ben aviat, ja que les Maga-Bum i l'ocell Capgirolla preparen una gran venjança cap als Culdolla, rebran el seu escarment?

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Recomanació extreta de la guia de lectura : Per molt anys Roald Dahl, feta pel Grup de Treball de les Àrees Infantils de Sabadell. 

  10/01/2017
  Mitjana (0 Vots)