Atlanta'96

La màxima expressió de l'olimpisme són els Jocs Olímpics d'Estiu però tenim altres reunions esportives també auspiciades pel COI que també formen part del moviment olímpic i que són: els Jocs Olímpics d'Hivern, Els Jocs Paralímpics i els Jocs Olímpics de la Joventut.

  • Jocs Olímpics d'Hivern

Els esports que comprenien tradicionalment eren l'esquí alpí, introduït el 1936 (descens i eslàlom), l'esquí nòrdic (curses de fons, combinada nòrdica), els salts de trampolí, el patinatge de velocitat en diverses distàncies, el patinatge artístic, el biatló, el bobsleigh, el luge i l'hoquei sobre gel. Posteriorment s'han incorporat nous esports i modalitats com el biatló (des del 1960), l'esquí acrobàtic (des del 1988) i, des del 1998, el surf de neu, o snowboard, i el curling. Des del 1905 els països escandinaus organitzaven els Jocs Nòrdics, els quals, a partir del 1924, foren reconeguts com a olímpics.

Cal destacar l'escassa participació dels països en vies de desenvolupament.

L'any 2007 el Comitè Olímpic Internacional elegí la ciutat russa de Sotxi com a seu dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2014.

Informació extreta de: Enciclopèdia Catalana

 


  • Jocs Paralímpics
     

Els primers Jocs Paralímpics d'estiu es van celebrar l'any 1960 a Roma (Itàlia), i els primer Jocs Paralímpics d'hivern van ser l'any 1976 a Örnsköldsvik (Suècia).

Hi participen atletes amb discapacitat motora, amputacions, ceguesa i paràlisi cerebral. Els jocs paralímpics, se centren en la competició, en l'esforç dels esportistes per a assolir el podi, per veure's honorats amb les preades medalles, que són el premi a l'esperit de superació.

Cada vegada són més concorreguts: des de la primera convocatòria dels jocs paralímpics, el nombre de participants s'ha multiplicat per deu.

Els jocs paralímpics es fan el mateix any que els olímpics, i hi ha d'estiu i d'hivern. A més a més, en les darreres olimpiades, tots dos jocs han compartit seu i escenaris, fet que serà permanent a partir del 2008.

Més informació: Actualitat dels Jocs Paralímpics

Informació extreta de: LaMalla

 


  • Jocs Olímpics de la Joventut

Els Jocs Olímpics de la Joventut són uns Jocs esportius quatrienals promoguts pel Comitè Olímpic Internacional (COI) i en el qual participen atletes de tot el món d'entre 14 i 18 anys. Es tracta d'un esdeveniment esportiu i cultural celebrat seguint el model dels Jocs Olímpics.

La seva celebració va ser proposada l'any 2001 pel president del COI Jacques Rogge i aprovada el 5 de juliol de 2007 en el transcurs de la 119 Sessió del COI.

L'edició inaugural dels Jocs Olímpics de la Joventut va ser a  Singapur 2010 entre el 14 i el 26 d'agost de 2010. Tres mil cinc-cents trenta-un atletes d'entre 14 i 18 anys de dos-cents quatre Comitès Olímpics Nacionals (CONs) van competir en 201 proves de 26 esports diferents. La decisió de celebrar la primera edició a Singapur fou anunciada el 21 de febrer de 2008 després de la votació de 105 membres del Comitè Olímpic Internacional (COI). També hi ha edicions d'hivern.

Informació extreta de: Viquipèdia

Vés a Petita història dels Jocs Olímpics>>