Mira amunt. Què hi veus al cel de nit? Juguem?

Mira amunt. Què hi veus al cel de nit? Juguem?

Aixecar el cap i mirar cap al cel sempre esdevé un joc, sobretot quan és de nit. Ja des de ben petits, quan els infants aprenen a parlar els inquieta que hi ha al cel, d’entre les primeres paraules que aprenen s’hi troben sol i lluna. A vegades no ens en adonem i ens avisen que passa un avió o que s’ha amagat el sol i ha sortit la lluna. Pel que sigui l’observació al cel ens acompanya des de ben petits, anem creixent i no deixem de mirar amunt.

El cel ha estat indicador de moltes coses al llarg de la humanitat, per exemple, pels pagesos si la nit de Sant Joan l’estel semblava més brillant assenyalava que hi hauria bona sembra. Pels mariners la constel·lació del Dofí es diu estrella Dofinera i la seva aparició al cel indica la temporada d’abundor de dofins.

Aquest esperit de descoberta, imaginació i curiositat que caracteritza els infants no l’hem de perdre perquè el cel és fascinant, especialment el cel de nit. Sobretot, quan el mirem a llocs amb poca contaminació lumínica on predomina la natura com pot ser al Pirineu.

Només de mirar al cel podem quedar bocabadats!!

 Tanmateix, no cal que sigueu experts en astronomia per divertir-vos mirant el cel, us proposem alguns llibres que poden servir de guia per entendre el cel, conèixer les constel·lacions, les estrelles, els satèl·lits i més enllà. Aquests llibres us permetran jugar a partir del cel i anar trobant totes les estrelles, constel·lacions que podem trobar-hi, descobrir-ne els noms, les formes i molt més...

A les biblioteques trobaràs

 Mira al cielo/ José Ramón Alonso
El Cel imaginat / Pablo A. Mastro
Mil cent i un estels/ Alexandre Bonanit
Animals in the sky / Sara Gilllingham
En las estrellas / María Pérez-Duarte

 

Text i bibliografia de Glòria Nicolau de la Bib. Ca L'oliveres de Llicà d'Amunt

550 anys del naixement de Copèrnic