Gènius - Biblioteca Virtual

Detall d’article

Article Article

Arriba el temps de la verema
Arriba el temps de la verema

Raïm

Mitjana (0 Vots)

Saps distingir entre verema i collita del raïm?

Tots dos termes fan referència a la collita del gotim, la diferència està en el destí que se li donarà al raïm: per a la producció de vi o per a fruita de taula.

Tot i que la seva recol·lecció  és a la mateixa època, de juliol a octubre (en el nostre hemisferi: el sud), la diferència bàsica entre un i l'altre és que el destinat a mantenir-se com a fruita és menys dolç i més saborós i l'altre ha de tenir una proporció determinada de sucres (alta), àcids (baixa) i components aromàtics. Quan més temps triguem a recollir el raïm més dolç serà.

El procés d'elaboració del vi és laboriós i delicat, tot i que, amb la mecanització, s'ha simplificat i es pot controlar més la qualitat del resultat. El raïm destinat a fruita es continua recollint a mà, amb l'ajuda d'estisores de podar.

La celebració

El temps de verema ha sigut molt celebrat des de l'antiguitat. A la Grècia Antiga es feia en nom de Dionís (Bacus en la versió romana). Els grecs organitzaven grans festes a l'inici i al final de la collita, demanant i agraint als deus els fruits recol·lectats. A l'antiga Roma eren les Vinàlia i es demanava protecció per les terres i les collites. Tant els grecs com els romans acabaven molt desfasats. Més temperats eren a l'Edat Mitjana, ja que les plantacions eren dels senyors feudals o de les autoritats eclesiàstiques i eren ells qui determinaven quan començava la verema. Estava absolutament prohibit accedir als camps on eren els ceps tret d'un temps determinat pels amos. Al Renaixement es van recuperar les celebracions i s'han continuat realitzant fins el present. Els festeigs actuals es fan cap a mitjans de setembre i sempre porten associades activitats culturals i lúdiques al voltant del vi.

 

Font d'informació: Xarxa de Biblioteques Municipals