Gènius - Biblioteca Virtual

Detall d’article

Article Article

Els llegums : any internacional
Els llegums : any internacional

En Gènius planta llavors

Mitjana (0 Vots)

L'Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar l'any 2016 Any Internacional dels llegums amb el propósit de fer-les més presents i importants a l'hora d'aconseguir un equilibri a l'alimentació i als cultius.

Un llegum és un tipus de fruit que s'obre quan està madur. Adopten formes diverses des de les allargades a les arrodonides. Creixen en beines que contenen llavors.  Poden tenir una llavor (com en el cas dels cigrons) dues (com en les llenties) o moltes (pèsols). Aquestes llavors són comestibles.

Fa milers d'anys es va iniciar el seu cultiu a Iraq. Actualment es poden trobar a qualsevol lloc del món al ser molt econòmiques.

Junt amb els cereals, són l'ingredient bàsic de les cuines tradicionals d'arreu del món, com per exemple en la dieta mediterrània. Són molt importants per aportar proteines i en alguns casos ferro.

Els llegums es conreuen, com es fa amb les fruites i les hortalisses, tots ells aliments vegetals molt naturals. Però hem de saber distinguir uns d'uns altres. Així, dintre d'aquest grup trobarem els cigrons, els pessols, les  llenties i les mongetes. Et sorprendrà saber que el cacahuet, tan diferent als altres, també pertany a aquest grup.

Mira aquest vídeo fet per Nacions Unides per promocionar aquest any dels llegums:

Font d'informació: Organització de les Nacions Unides