Gènius - Biblioteca Virtual

Detall d’imatge

Imatge Imatge

Jadarita o Kriptonita?
Jadarita o Kriptonita?

En realitat parlem d'un mineral blanc.

Mitjana (0 Vots)

Sabies que la Kriptonita existeix? A la pel·lícula El retorn de Superman l'enemic de l'heroi, Lex Luthor, roba del Museu Metròpolis, un fragment del mineral verd que té un rètol que posa: hidròxid de silicat, liti, bor amb fluor.

Un grups de geòlegs del grup miner Rio Tinto, a l'any 2007 va trobar a una mina de Sèrbia un material que no van poder identificar com cap dels ja existents. Van fer arribar la mostra al Dr. Chris Stanley, mineròleg del Natural London Museum de Londres, qui el va analitzar i va veure que tenia la mateixa composició de la Kriptonita, sense el fluor.

La van anomenar Jadarita (perquè la van trobar a la regió sèrbia de Jadar). El nom de kriptonita no era possible perquè ja existia un gas noble anomenat kriptó.

La Jadarita no és verda, es blanca, dura i molt granulada.. És una font potencial de liti (molt utilitzat en bateries) i en bor (que l'utilitzem en productes de neteja, ulleres i alta tecnologia).

Cada any es troben  de 30 a 40 materials nous, encara que en molt poca quantitat. La troballa de la Jadarita és important perquè se n'ha trobat molta quantitat i perquè té la mateixa composició que un mineral de ficció.

Plana especial sobre la Setmana de la Ciència 2014

Font d'informació: La Vanguardia