Guia de lectura

El manga i les dones

El manga i les dones
Guia creada per:
  • Badalona. Biblioteca Sant Roc

Els lectors de còmic japonès (manga) creixen cada any de manera exponencial. Al 2022 es va superar el 1.000.000 de préstecs en còmics a la província de Barcelona, molts del quals eren manga. I es que les editorials cada vegada dediquen més espai a la publicació d’aquesta novel·la gràfica d’origen nipó. Però quin paper tenen les autores i escriptores dins de la producció de manga? I quin reflex ens mostren els personatges protagonitzats per dones?

 També podeu descarregar-vos la guia en format pdf.

Data de creació: 13/02/2024

Última actualització: 16/02/2024

Mangakas dones : mangas escrits per dones


 Cardcaptor Sakura
Cardcaptor Sakura
CLAMP (Grup mangaka)  
Barcelona : Glénat, 2001

Una història plena d’aventures màgiques protagonitzada per Sakura Kinomoto, una nena de deu anys que sense adorar-se’n allibera un conjunt de cartes que es trobaven a un llibre que havia descobert a la biblioteca del seu pare. Des d’aquell moment el guardià del llibre, en Kero, la farà responsable de trobar totes les “cartes de clow“ abans que ocorri una catàstrofe mundial, convertint-se així en “cardcaptor” i descobrint com de poderosa que pot arribar a ser. Amics fidels, creatius i encoratjats com la Tomoyo Daidoji ajudaran la Sakura davant de diversos enemics i terribles perills.

 Chobits
Chobits
CLAMP (Grup mangaka)  
Barcelona : Norma, 2015-

Hideki Motosuwa és un jove granger que després de suspendre l’accés a la universitat es mudarà a Tòquio per tornar a provar sort en el seu ingrés a estudis superiors. Un bon dia, el jove Motosuwa troba entre les escombraries una “Persocon”, un ordinador amb forma humana que a part d'executar ordres informàtiques pot servir com a companyia per al comprador. Un cop aconsegueix reparar-la, Hideki se’n adona que la seva troballa podria pertànyer a una sèrie molt enigmàtica de “Persocons” anomenats “Chobits”, uns ordinadors capacitats per tenir consciència independentment de la instal·lació del seu sistema operatiu, i fins i tot capaços de mostrar sentiments.

 Fullmetal alchemist kanzenban
Fullmetal alchemist kanzenban
Arakawa, Hiromu  
Barcelona : Norma, 2013

Centrada, disciplinada, intel·ligent, noble i molt seriosa amb la seva feina, així és la Riza Hawkeye, una respectada oficial de les forces armades de la ciutat d’Amestris i guardaespatlles del coronel Roy Mustang. Riza suposa una de les grans coneixedores de l’alquímia d’aquest manga on Edward i Alphonse Elric s’allistaran també a l’exèrcit d’Amestris per tal d’investigar els misteris de la pedra filosofal. La pròpia Riza esdevindrà una gran consellera per a els germans Elric que pateixen greus seqüeles físiques quan un ritual per tal de ressuscitar la seva mare surt malament. Per poder recuperar els seus cossos, necessitaran la desitjada pedra. Però, aviat se’n adonaran que darrera s’hi amaga una gran conspiració que pretén destruir el món.

 Guardians de la nit
Guardians de la nit
Gotoge, Koyoharu  
Barcelona : Norma Editorial, 2022-

Tanjiro Kamado és un bon noi que viu de manera senzilla venent el carbó que recol·lecta a les muntanyes però un dia tot canvia quan un dimoni assassina a tota la seva família. Els únics supervivents són el Tanjiro i la seva germana Netzuko a la que malauradament han convertit en dimoni. Tot i així el jove Kamado emprendrà una lluita per trobar una cura per la seva germana, que encara mostra clars signes de sensibilitat i enraonament humà. Després d’una trobada amb Giyu Tomioka, un caçadimonis, en Tanjiro decidirà allistar-se per tal de convertir-se també en caçadimonis i salvar, no només a la Netzuko, sinó a la resta d’éssers humans.

 Inu Yasha
Inu Yasha
Takahashi, Rumiko  
Barcelona : Glénat, 2005

InuYasha, un dimoni incomplet del període Sengoku, roba l’esfera dels quatre esperits per tal d’acabar de desenvolupar-se. Detingut per la sacertodessa Kiyo, queda paralizat fins que, 500 anys després, Kagome es teletransporta a través d’un pou fins al passat com a reencarnació de Kiyo, que descobrirà que la gemma ha estat fragmentada en diversos trossos i escampada per tot el Japó. En aquell moment, la Kagome s’aliarà amb InuYasha per tal d’evitar que la pedra caigui en les mans equivocades.

 Sailor Moon
Sailor Moon
Takeuchi, Naoko  
Barcelona : Norma, 2012-

Aquest manga shojo narra les aventures de Usagi Tsukino, una jove destinada a salvar la Terra d’enemics invasors sota l’identitat de “marinera Lluna”. A mesura que la història avança, més “marineres” apareixeran per enfrontar-se a tot tipus d’obstacles i lluitar contra tots els seus adversaris. Sailor Moon ens presenta un univers de sororitat protagonitzat per dones que demostren la vàlua davant la societat. Unides suposen una força plena de diversitat e inclusió que tot ho pot afrontar. Pionera en temes relacionats amb les famílies monoparentals o el lesbianisme i identitats no binaries representades en personatges com les marineres Urà i Neptú.

 Utena, la chica revolucionaria
Utena, la chica revolucionaria
Saito, Chiho , Be Papas , Be Papas  
Barcelona : Norma, 2001

Utena Tenjo està lligada a un record de la seva infància: l’anell gravat amb una rosa, símbol de força i noblesa, que un príncep li va regalar amb la promesa de retrobar-se. A partir d’aquell moment, i amb la seva arribada a l’ Acadèmia Ohtori, Utena descobrirà que es ella mateixa la que vol convertir-se en un príncep i que gràcies a l’anell podrà participar en duels on obtindrà el poder per revolucionar el món.

Torna a l'inici