Gènius - Biblioteca Virtual

Detall de personatge

Personatge Personatge

Joana Raspall
Joana Raspall

Joana Raspall

Mitjana (0 Vots)

Joana Raspall i Juanola neix el 1913 a la Barceloneta. Al cap de tres anys la seva família va a viure a Sant Feliu de Llobregat, on decideix construir una torre, la casa on ha residit sempre.

Als catorze anys comença la seva activitat literària. Col·labora en la revista Claror de Sant Feliu des d'on inicia amb altres joves una campanya per demanar una biblioteca infantil per al municipi.

Acabats els estudis per ser bibliotecària, treballa a la Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca del Penedès, fins que s'acaba la guerra. Juntament amb la seva companya de feina salven molts llibres de la biblioteca, sobretot els llibres catalans, per evitar que caiguessin en mans dels soldats.

En acabar la guerra, la Joana Raspall comença a escriure i a publicar versos i textos en català als Jocs Florals, concursos, festes populars...També va fer classes de català i va començar a crear fitxes de sinònims fins a arribar a publicar un diccionari de sinònims i, més tard, un de locucions i frases fetes i un d'homònims.

És autora d'algunes obres de teatre infantil com "L'invent" (1978) i "Kònsum. S.A." (1984), i contes com "El mal vent" (1994); i "Contes increïbles" (1999), però sobretot ha escrit poesia. Entre els seus llibres de poesia estan "Bon dia, poesia" (1996); "Pinzellades en vers" (1998); "Font de versos" i " El meu món de poesia" (2011).

També ha publicat reculls de poemes per adults, alguns d'aquests són "Llum i gira-sols" (1994), "Instants: haikus i tankas" (2009), "Jardí vivent" (2010); i diverses novel·les: "Diamants i culs de got" (2007), "El cau de les heures" (2008), "El Calaix del mig i el vell rellotge" (2010). Ha participat en tertúlies literàries a la seva ciutat, visita escoles i participa en xerrades i actes literaris i, sobretot, no deixa mai d'escriure poesia.

El 4 de desembre del 2013 ens ha deixat, però encara la tindrem ben present en tots els poemes que ens ha regalat al llarg de 100 anys.

Font d'informació: Associació d'escriptors en llengua catalana