Gènius - Biblioteca Virtual

Detall de personatge

Personatge Personatge

Miquel Martí i Pol
Miquel Martí i Pol

Retrat de Martí i Pol

Mitjana (0 Vots)

Miquel Martí i Pol va néixer a Roda de Ter (Osona) l'any 1929 i va morir el 2003, ara fa 10 anys. És un dels poetes en llengua catalana més coneguts i estimats.

Va estudiar a l'escola del seu poble i als 14 anys va començar a treballar a una fàbrica tèxtil, com molts nois i noies d'aquella època. Quan tenia 19 anys va patir una tuberculosi que l'obligà a passar un any al llit, la qual cosa li va permetre llegir molts llibres.

Els anys 50 comença a escriure en català ( en aquella època no permetien publicar llibres en la nostra llengua) i guanya un premi amb un recull de poesies titulat "Paraules al vent" (1954).

A més d'escriure poesies també fa traduccions, conferències, posa música al seus poemes i els canta en teatres i reunions, col·laborant amb el grup de la Nova Cançó.

En les poesies parla de la seva vida i de com era la gent del seu poble, com els titulats "El poble" (1966) i "La fàbrica" (1972).

L'any 1970 descobreix que té una malaltia anomenada esclerosi múltiple que és incurable i de mica en mica se li va paralitzant tot el cos. Malgrat la malaltia continua escrivint i expressant el seus sentiments: l'amor, la bellesa, la mort... L'any 1973 deixa de treballar a la fàbrica però continua escrivint: "La pell del violí", "Llibre dels sis sentits", "Quadern de vacances", "Estimada Marta"...

A més de poesies, també escriu les seves memòries i tradueix al català obres d'autors molt coneguts com Saint Exupery o Gianni Rodari, entre molts d'altres.

També va escriure per a nois i noies: "Bon profit!" , "Per molts anys!", "En Joan silencis" (una obra de teatre).

Rep tota mena de premis i homenatges: Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, Premi Sant Jordi, Premi Nacional de Literatura de la Generalitat de Catalunya... però sobretot rep l'estima de la gent, que el convida a tot tipus d'actes i homenatges, als quals assisteix malgrat els problemes que té per moure's i comunicar-se degut a la seva malaltia.

Va ser molt amic del cantant Lluís Llach, que va posar música a alguns dels seus versos ("Un pont de mar blava"). A Catalunya hi ha carrers que porten el nom de Martí i Pol, així com diverses escoles i dues biblioteques (a Sant Joan Despí i a Sant Gregori).

L'obra poètica de Martí i Pol continua sent reeditada i traduïda.
 

Font d'informació: Associació d'Escriptors en Llengua Catalana