Reportatge Tretzevents

Penyasegats i tarteres
Penyasegats i tarteres

Els penyasegats del Montsec

Un penya-segat és una paret de roca que es troba a tocar de mar o en el vessant d'una muntanya. A Catalunya, país de relleu muntanyós, tenim força penya-segats, tant al litoral, com a l'interior i al Pirineu.

Una tartera és una extensió de terreny, en el vessant d'una muntanya, plena de pedres. Típics de zones abruptes, aquests indrets, costeruts i pedregosos, es troben sobretot cap a cotes altes del Pirineu.

PENYA-SEGATS

LA COSTA BRAVA
La costa Brava té un litoral retallat i rocós, i la Selva, el Baix Empordà i l'Alt Empordà són les comarques amb més penya-segats de caiguda directa al mar.

 

 

LES COSTES DEL GARRAF
Fora de la costa Brava, els penya-segats de litoral, més coneguts són els de les costes del Garraf, de grans dimensions i molt vistosos.

EL MONTSEC
Els penya-segats del Montsec, a la Noguera, són els més espectaculars de la Catalunya interior. Són veritables talls a la muntanya, i s'han format per l'acció erosiva dels rius que creuen la serra.

TARTERES

EL PIRINEU
Les tarteres formen part del paisatge de l'alta muntanya catalana. Les més famoses del nostre Pirineu són les de la Pica d'Estats i les del Pedraforca.

COM ES FORMEN LES TARTERES?
L'erosió provocada pel glaç, la neu, la pluja i el vent fa que moltes roques dels cims de les muntanyes es desprenguin i conformin tarteres.
 

Text: Jordi Sacasas i Lluís
Fotografies: Jaume Sacasas

Font d'informació: