Reportatge Tretzevents

Els guèisers del Taito
Els guèisers del Taito

De matinada es veu l'espectacle

Els volcans actius són llocs especialment perillosos, però des de sempre han despertat molt interès i curiositat, i el cas és que molta gent els vol visitar i s'ofereixen com a destí turístic. Les persones especialitzades en l'estudi dels volcans, els vulcanòlegs, poden preveure el moment en què un volcà és a punt d'entrar en erupció, però és molt més difícil determinar l'emanació de gasos que poden expulsar.

El volcà Tatio es troba al desert d'Atacama, situat alnord de Xile. Allà hi ha un terreny, a 4.300 metres d'altura, per on s'escapen vapor d'aigua i gasos cap a l'atmosfera. Per a poder veure aquest espectacle geològic, cal anar-hi de matinada, abans que surti el sol, en el precís moment en què la força de la calor dels raigs solars arriba al terra. En aquell moment el sòl es fractura i s'obren forats de mides diferents que deixen sortir fumeroles a molta pressió, les quals poden arribar als deu metres d'alçada. Amb molta cura es pot caminar pel lloc, vigilant que no esquitxi l'aigua, que surt a 85°, gairebé bullint.

Cal no caminar enrere sense mirar el terra, perquè un pot caure damunt d'un guèiser que s'estigui obrint i prendre mal.

Aquest fenomen de la natura s'atura a les set del matí, i els visitants que ho volen aprofiten per banyar-se en el llac petit que s'hi ha format, amb l'aigua abundant que ha sortit dels guèisers. Perquè aquests guèisers del Tatio es produeixen com a conseqüència del pas d'un riu subterrani d'aigua freda quetopa amb roques queestan moltescalfades per la caldera del volcà.

Text i fotografies: Vicenç Pasqual

Font d'informació: