Reportatge Tretzevents

Sabies que... cos humà
Sabies que... cos humà

El punt feble d'Aquil·les

Si d'algú diem que s'ha fet la BARBA d'or és perquè s'ha enriquit de valent? Això es diu perquè fa molts i molts anys, quan algú volia demostrar que nedava en l'abundància, s'entreteixia els pèls de la barba amb fils d'or, i així semblava que tota la barba era d'aquest metall preciós. Qual d'algú diem que té una barba florida, no li busquis margarides o clavells a la barba, simplement és que ja comença a tenir-la blanca.

I ara toca el torn als CABELLS. Perdre´ls vol dir fracàs, feblesa. El cas més conegut de la història és el de l'heroi bíblic Samsó que va perdre la força quan Dalila va tallar, mentre dormia, la llarga cabellera.

I, ara, la part del cos humà i dels animals que està més vinculada a la terra: el PEU. Ja entre els romans es creia que llevar-se o entrar en un lloc amb el peu dret portava sort i, al contrari, fer-ho amb el peu esquerre anunciava desgràcies i era un mal pressagi per la resta del dia.

I del peu al TALÓ i, concretament al taló d'Aquil·les. Quan va néixer Aquil·les, el més bell i fort de tots els guerrers del seu temps, la seva mare va voler que el fill fos immortal i, per això el va submergir en l'aigua dels déus. Quan ho feia no es va adonar, però, que el taló per on agafava el fill quedava sense mullar. Per tant, aquest era l'únic punt del cos de l'heroi grec vulnerable a les ferides. Un dia li van disparar una fletxa que li va anar directa al taló i Aquil·les va morir. És aquest el motiu pel qual, quan diem que tal cosa és el taló d'Aquil·les d'algú, ens referim al seu punt feble.

Des de temps antics es creia que la memòria es localitzava a l'ORELLA. Per aquest motiu l'estirada d'orella que es feia als testimonis durant un judici es considerava com una crida a la memòria, perquè no s'oblidessin d'explicar els fets fil per randa.

Il·lustració: Mercè Canals

Font d'informació: