Reportatge Tretzevents

Els nostres amics els animals
Els nostres amics els animals

La coberta d'un conte recomanat sobre animals

Us heu preguntat mai per què als infants els agraden tant els contes d'animals? Segurament un dels motius és el poder d'aquestes històries a l'hora d'aconseguir la identificació dels infants amb els personatges, el reconeixement d'emocions i de realitats similars a les seves.

Ara bé, aquesta identificació, els infants la podrien viure també a través d'una història protagonitzada per nens. La gràcia de les històries protagonitzades per animals humanitzats és en el marc de ficció en què es desenvolupen.

La ficció és del tot necessària perquè una història tingui interès, és l'àmbit desconegut, allà on es poden produir les accions inesperades. Està comprovat que l'interès per una història és més gran quan la protagonitzen personatges ficticis. En aquestes ocasions, els nens mostren més imaginació i més capacitat per inventar i per assumir el text, que quan gairebé no hi ha distància entre ells i el personatge.

Una història que posi en escena animals no confronta directament l'infant amb la por (real, per exemple) de perdre la mare, sinó que va proveïda d'un desplaçament que permet que el públic es confronti relaxadament amb la sensació i que tot seguit l'assumeixi.

Compartir una bona història amb els fills, doncs, pot ajudar els pares davant de diferents situacions. No hem d'oblidar, però, el valor que tenen en si mateixes, ni convertir les nostres lectures en sessions constants de teràpia.

Un altre aspecte interessant és l'aspecte físic dels animals. Cal tenir en compte que aquest pot ser un element potent en el desenvolupament imaginatiu dels nens i nenes. La bona tria del personatge per a la història i de la imatge que se li dóna poden arribar a enriquir molt un conte: si es té present el valor que la societat atorga a cada animal i la impressió diversa que pot provocar. Per exemple: "els pingüins semblen uns senyors ben elegants amb corbatí".

I, en darrer terme, cal tenir en compte el text: el ritme, la melodia, el vocabulari... El conte de L'osset blanc que hi ha a la revista, per exemple, a banda d'oferir un model de comportament que l'infant identifica, juga amb la rima i potencia el desenvolupament lingüístic del nadó.

Podem concloure, doncs, que un bon llibre amb animals de personatges pot ser una gran eina per a ajudar els infants a créixer, a afrontar situacions que els angoixin, a visualitzar realitats alternatives, i a fruir una bona estona amb la vostra companyia.

Fem contes d'animals?

És divertit i necessari alimentar la imaginació de grans i de petits!

Mira la resta d'articles de Piu-Piu

Font d'informació: