Reportatge Tretzevents

Els crancs de Mar a l'ílla de Gorgona
Els crancs de Mar a l'ílla de Gorgona

Article de la revista Tretzevents

 

A l'oceà pacífic, hi ha una petita illa de només 9 kilòmetres de llarg i 2,5 d'ample que s'anomena Gorgona, i que es troba a la costa de Colòmbia, que, com sabem, és un país d'Amèrica llatina.
 
L'illa va ser descoberta pels espanyols al segle XVI, i li van posar de nom Gorgona perquè... és plena de serps! L'illa és molt muntanyosa. Per un costat té unes platges meravelloses, de sorra blanca, i per l'altre, uns penya-segats colpejats pel mar. A Gorgona sempre hi fa calor: 28 graus tot l'any, i també hi plou molt. Però és una illa tan formosa, i amb tantes espècies d'animals natius, que va ser declarada patrimoni de la humanitat. És per això que està molt protegida, tan sols poden visitar-se'n algunes zones. A la gent li agrada molt anar-hi sobretot per fer submarinisme, ja que hi viuen una gran varietat de peixos i corals.
 
Dintre de totes les varietats d'animals que hi ha a Gorgona, n'hi ha una de molt curiosa que és el cranc de mar. Com ja ho deveu saber, els crancs viuen dins de l'aigua, o molt a prop; són uns grans nedadors, però tampoc no els cal nedar, perquè caminen tranquil·lament pel fons del mar amb les seves potes; de fet els crancs són capaços d'escalar per palmeres i tot... A Gorgona és tot ple de forats petits, sota la sorra de la platja, en els quals els crancs es construeixen la casa. Tots deveu haver vist alguna vegada que els crancs, en comptes de mans, tenen unes pinces, i que les utilitzen per capturar el menjar i preparar-lo, però també per barallar-se i fins i tot per enamorar un altre cranc. El cranc mascle viu cinc anys i la femella solament tres, però la femella pot arribar a pondre fins a 200.000 ous!
 
Finalment, recordeu que els crancs són més divertits que molts dels altres animals del món, ja que ells són els únics que caminen enrere.
 
Text i fotografies: Alicia garcía

Font d'informació: