Reportatge Tretzevents

El pregadéu
El pregadéu

Imatge de l'article de la revista Tretzevents

El pregadéu és un insecte terrestre i diürn que pot fer entre quatre i set centímetres de llarg. Viu en llocs secs i assolellats, en camps de conreu o entre matolls, i el podem trobar molt quiet a les branques dels arbres mentre busca l'aliment. Si sortiu al bosc i us fixeu bé
en les branques, és probable que pugueu trobar un pregadéu. Són de color verd, però també n'hi ha de groguencs o marronosos.
 
La capacitat de quedar-se immòbil, per a poder atrapar així les preses, la té gràcies a unes característiques especials del cap, que pot fer girar fins a cent vuitanta graus, i dels ulls, compostos, i de tres ocels fotosensibles que hi té entremig. Tot això li permet tenir un
camp de visió molt ample sense moure's. Però això no és tot: a les potes del davant té dues rengleres d'espines que són com unes serres afilades, i així pot subjectar les preses que es volen escapar, i estripar-les. El pregadéu és un caçador nat d'insectes.
 
No és gens llepafils. Menja tot tipus d'insectes: aranyes, mosques, llagostes, i fins i tot altres pregadéus són els seus plats preferits.
 
La femella desprèn unes feromones, que fan que el mascle s'hi apropi, i després de l'acoblament ben sovint la femella del pregadéu es menja viu el mascle.
 
La posta d'ous és més o menys cap a la tardor, i a la primavera els petits pregadéus
comencen a treure el cap. Cada femella pot pondre entre dos-cents i tres-cents ous...
Quan el pregadéu se sent amenaçat, ràpidament obre les ales, posa les potes davanteres
rígides i es queda immòbil davant del depredador. 
 
Si tens sort de veure'laixí, et semblarà que està fent una postura de guerrer ninja.
 
 

Text i fotografies: Alicia García

Font d'informació: