Reportatge Tretzevents

Les muntanyes de Catalunya
Les muntanyes de Catalunya

Imatge de l'article de la revista Tretzevents

 

EL PUIGMAL
El Puigmal, un dels gegants del Pirineu català, és aquest muntanyam de volum impressionant
que s'aixeca, nevat i envoltat de núvols trencats pel vent, al fons de la imatge. Situat a la comarca del Ripollès i ben a prop d'una vall de Núria que segurament ja heu conegut, el veieu acompanyat per aquest pic punxegut que porta el nom de la Dou. El Puigmal, cim sotmès a grans temporals, obert als vuit vents i que sembla voler tocar aquest cel blau gens
contaminat per acostar-se als 3.000 metres d'alt, és una figura molt poderosa des del collet de les Barraques, lloc on s'ha fet la fotografia, un petit espai digne de descobrir més amunt del poble de Planoles.
 
MONTSERRAT
La muntanya de Montserrat, una part poderosa de la qual es mostra a la fotografia, on també podeu veure el camí que segueix el cremallera que puja al monestir, és el conjunt muntanyós més espectacular, en podríem dir que únic, de què podem presumir els catalans, juntament amb l'esmentat Pedraforca. Amb una il·luminació adequada, com a la imatge, aquest massís rocós tan estimat i alçat entre tres comarques és una mola encara més sorprenent,a visible sense dificultats des d'un avió. Una mica pròxim al centre de Catalunya, Montserrat és un dels paisatges més visitats, que potser ja coneixeu, a la vegada que un exemple de la bellesa i la varietat de la nostra terra.
 
EL PEDRAFORCA
El Pedraforca, tal com podeu comprovar, és una muntanya molt espectacular, que s'alça vertical, amb molta força, a part de ser un lloc gairebé màgic ple de llegendes. Dins de la comarca del Berguedà, és un massís impressionant, tot un espectacle de veure, que causa una gran admiració, tant, per a fer-vos-en una idea, que fer-hi una visita és una experiència quasi obligada per a qualsevol bon català. A més, les seves formes, dividides en dos cims rocosos, no amaguen el caràcter solitari d'aquest muntanyam que, a la imatge, sembla despertar-se, vermellós, amb els primers raigs de sol del dia. 
 
EL MONTSENY
Observat des de Sant Celoni, al Vallès Oriental, des d'on s'ha pres la fotografia, el Montseny ensenya la seva cara més coneguda. Massís d'un encant fora de qualsevol dubte i aixecat gairebé amb aires de superioritat, es troba molt més pròxim al mar que al Pirineu. A més, va ser un dels primers paisatges que van trepitjar els excursionistes catalans, alhora que actualment és un dels més estimats. Dalt del Turó de l'Home, per cert, el seu cim principal, al centre de la imatge, les vistes són quasi perfectes, tant que, fins i tot, en dies clars i sense núvols algunes persones han vist a la llunyania i cap al sud l'illa de Mallorca. 
 
 
SANT MATEU
El Sant Mateu, una de les muntanyes més conegudes de la comarca del Maresme, encara que no és la més alta d'aquesta zona, és, de totes les que ensenyem en aquestes pàgines, l'única que es troba al costat del mar. Tot i que no té, com podeu comprovar, ni  l'espectacularitat ni l'altitud de les anteriors, és un indret boscós, ben tranquil i perfecte
per a passejar-hi.
 
 

Text: Jordi Sacasas i Lluís

Fotografies: Jordi i Jaume Sacasas

Font d'informació: