Reportatge Tretzevents

Un viatge a Núria
Un viatge a Núria

Imatge de l'article de la revista Tretzevents

 
EL CREMALLERA
A Núria no s'hi pot arribar amb cotxe. De fet, només ho podem fer a peu o, com fan gairebé tots els tres-cents mil visitants que hi pugen cada any,dalt del conegut tren cremallera, un dels quals surt a la fotografia. Aquest mitjà de transport peculiar surt de Ribes de Freser, s'atura a Queralbs i, al cap d'uns quaranta minuts, entra en aquest magnífic i atractiu paradís que és Núria, a quasi dos mil metres d'altitud.
El trajecte, com probablement ja heu tingut el goig de comprovar, és tan emocionant com ple de paisatges espectaculars que amb una mica de sort ja us han tocat el cor.
 
PANORÀMICA DE NÚRIA
La imatge mostra una esplèndida, encantadora i emblanquinada panoràmica hivernal de Núria. Aquesta perspectiva,subratllem-ho, és la més habitual de totes les que podem trobar als llibres i als mitjans de comunicació.
Com és senzill d'observar,és un paisatge enlluernador, vibrant, que enamora amb una  enorme facilitat. En el supòsit que ens fixem en alguns detalls concrets, val a dir, d'entrada, que el corpulent edifici del centre de la fotografia és el santuari, un dels indrets religiosos per excel·lència de Catalunya, acompanyat de l'hotel i els apartaments. Davant del santuari, s'hi pot entreveure el llac glaçat, mentre que, al fons i jugant amb l'horitzó, s'alcen  meravellosos alguns dels cims de major altitud d'aquesta zona del Pirineu.
 
LES MUNTANYES
La gran mola del Puigmal és la muntanya de les muntanyes de Núria. Per bé que la imatge no ha estat presa des de l'encantador paradís nurienc, és un cim gegant, un colós enorme. S'acosta als tres mil metres d'altitud; de fet, arriba als dos mil nou-cents deu. 
El Puigmal és la muntanya més estimada dels voltants de Núria, i tota una referència desitjada per a molts excursionistes que es deixen veure per aquesta zona del Pirineu català.
Des de Núria surt el camí principal que puja al cim, un trajecte de dues hores i mitja que guanya bellesa a mesura que ens enfilem, una excursió, certament, que tant de bo algun dia us animeu a fer. Les sensacions tan positives, els paisatges meravellosos i les vistes excel·lents els tindreu assegurats. No ho oblidareu mai. 
 
LA METEOROLOGIA
Aquesta imatge neta i radiant del pic de Noufonts, que supera els dos mil vuit-cents metres, ensenya dos elements capdavanters de la meteorologia nurienca. 
En primer lloc, la neu; és a dir, les nevades hi són bastant freqüents a causa de l'altitud considerable, una neu que emblanquina el paisatge entre mitjan tardor i mitjan primavera, encara que les grans nevades no hi són gaire probables.
En segon lloc, el vent, o sigui, podeu veure com la neu és aixecada pel vent a la part  superior del muntanyam que presideix la imatge; i és que el vent pot arribar a ser molt fort, com d'un huracà, dalt de tot d'aquests pics tan enlairats de la comarca del Ripollès.
 
L'ESQUÍ
Vall de Núria és el nom de l'estació d'esquí que trobem en aquesta zona d'alta muntanya del Pirineu català.
De fet, Vall de Núria, una estació petita, familiar, acollidora, estimada, de les més antigues de Catalunya i situada enmig d'un paisatge de gran bellesa; és una de les dues àrees amb pistes d'esquí que trobem al Ripollès. La imatge, presa des de l'alberg Pic de l'Àliga, mostra una de les pistes de Vall de Núria, amb dos esquiadors lliscant muntanya avall.
 
Text: Jordi Sacasas i Lluís 
Fotografies: Jaume i Jordi Sacasas 

Font d'informació: