Reportatge Tretzevents

Joguines per viure : materials que acompanyen el creixement
Joguines per viure : materials que acompanyen el creixement

Nen que juga a les construccions

El joc és una necessitat bàsica profundament relacionada amb el desenvolupament infantil. Els infants, de fet, juguen constantment, en qualsevol situació i entorn, amb la mateixa facilitat i perseverança amb què respiren, ploren, mengen, riuen o demanen abraçades.

El respecte, doncs, pel joc infantil, forma part de la cura i de l'acompanyament dels petits que assumim els adults. Però què és i com podem vetllar per un joc infantil de qualitat?

És el joc que crea l'infant a partir de la seva necessitat interna, la que n'i impulsa el desenvolupament. És una acció lliure, que li aporta un gran plaer, que no té objectiu ni resultat final, i que li permet explorar i explorar-se, avançar i créixer harmònicament.

El joc de qualitat necessita temps, un entorn favorable, una disposició no intervencionista de l'adult, i necessita també materials oberts i rics per a l'infant, tant constructivament com funcionalment.

Què caracteritza aquests materials? El protagonisme absolut és del nen, no pas de l'objecte, que no aporta estímuls elaborats (llum, so, música, moviment) sinó una base poc estructurada, segura i atractiva, que no pre-defineix ni dirigeix el joc. Són materials físicament sòlids (ben construïts, reparables), materials nobles (naturals i agradables al tacte) i de disseny harmoniós (simple i estètic, però no necessàriament cridaner).

Hi ha alguns grups de joguines bàsiques a tenir en compte:

• Materials de moviment (per a tota la primera infància): escala, hamaca, corda de nusos, bici sense pedals.
• Materials de construcció: des de peces grosses per a apilar, encaixar, construir, fins a manualitats més complexes.
• Materials de joc simbòlic: des de nines senzilles fins a caixes d'eines reals, de mida petita.

Cap botiga especialitzada no pot saber el que necessiten un nen o una nena concrets. Només els adults, si els acompanyem amb atenció i sensibilitat, podem descobrir-ho. Per sort, el camí dura molts anys. Tenim temps d'aprendre a fer-ho escoltant els nostres petits, amb els ulls oberts i el cor amatent.

Autores: Claudia Díaz, Carmen Granados i Anna Ortiz , fragment adaptat de l'article Joguines per Viure publicat a la revista Viure en Família núm. 37

Mira la resta d'articles de Piu-Piu

Font d'informació: