Reportatge Tretzevents

Yebá
Yebá

Mural gran

Petites històries sobre grans pintors

Si observem detingudament aquest dibuix, veurem que està dividit en capes. La inferior ens mostra la primera dansa de la humanitat: els homes duen plomes al cap per primera vegada i llueixen el cos pintat.

Les línies de punts de la capa següent, de baix a dalt, representen els colors acabats de trobar, i les ondulacions verticals, els pensaments dels ballarins. Els triangles simbolitzen la serp canoa, enviada pel sol a la terra. En el seu interior van arribar els homes fins a la selva junt amb els animals. Viatjant sempre de dia, perquè la nit no havia estat creada encara.

Més amunt veiem tres mestres d’animals separant els que viuran a la terra dels de les aigües, les petites línies diagonals són les plomes que formen el sostre celeste que està per damunt de la via làctia i els arcs de la capa superior representen el sol.

Tot això ho va dibuixar amb llapis de colors un home tucano que es deia Yebá. Ho va fer a la porta de casa seva, en algun lloc de la selva amazònica, entre el sud de Colòmbia i el nord del Brasil.

Un dibuix tanca per als tucanos dues forces: una, relacionada amb el poder dels materials, i una altra, associada a les habilitats i intencions del qui dibuixa. Fer-ho és com poder-se fer un mateix i fer el món que l’envolta.

Font d'informació: