Reportatge Tretzevents

Aiguamolls: petit país
Aiguamolls: petit país

Imatge de l'article de la revista Tretzevents

Mitjana (0 Vots)
Un aiguamoll és un terreny pla saturat d'aigua. Refugi de moltes aus migratòries. Els aiguamolls, són, sovint, llocs d'atracció per als amants de la natura. A Catalunya hi ha exemples representatius d'aiguamolls, la majoria dels quals són protegits per la llei. 
 
Com es formen
Els aiguamolls es poden formar de diverses maneres. Per exemple, a conseqüència de l'aïllament respecte al mar de zones d'aigua que hagin quedat tancades. També, per les inundacions que pot haver provocat el riu sobre un territori planer.  I a causa d'antics braços de rius ja desapareguts. O en un terreny que s'hagi ensorrat una mica i hi hagi entrat aigua del mar. 
 
Hi viu gent als aiguamolls? 
Als aiguamolls no hi viu gent, però sovint n'hi va força, ja que són indrets recomanables de visitar, amb la presència d'itineraris senyalitzats i amb punts d'observació de les aus. 
 
Els aiguamolls de l'Empordà
Aquests aiguamolls, situats a la comarca de l'alt Empordà, conformen una zona humida molt característica ja que contenen llacunes i maresmes de mides i fondàries diverses. D'altra banda, són coneguts i significatius com a lloc de descans per a moltes aus: les espècies migratòries s'hi aturen a descansar i a alimentar-se, tant a la primavera, en què es dirigeixen cap al nord, com a la tardor, en què van cap al sud. 
 
Altres aiguamolls 
A Catalunya hi ha dues zones més amb extensos aiguamolls. una és el delta de l'Ebre, que també es caracteritza pel trànsit de les aus de resultes del flux migratori. I l'altra és del delta del Llobregat, amb una singularitat rellevant: es troben a tocar d'algunes de les  ciutats més grans de Catalunya. 
 
Per què hi ha aiguamolls que són espais naturals protegits?
Els aiguamolls són espais naturals, i per tant cal que la llei els protegeixi. per això els de l'empordà van ser declarats parc natural, la màxima figura de conservació del medi natural que reconeix la generalitat de Catalunya. els aiguamolls són unes zones d'alt valor, sobretot atenent-ne la fauna aquàtica. 
 
Podreu trobar molta més informació sobre l'aigua en el seu especial.

 

Text: Jordi Sacasas i Lluís

Fotografies: Jaume Sacasas

Font d'informació: Article de la revista Tretzevents