Reportatge Piu-Piu Reportatge Piu-Piu

Alimentació infantil: importància d'alletar
Alimentació infantil: importància d'alletar

El xumet no sustitueix l'alletament

Mitjana (0 Vots)

La quantitat de beneficis que aporta la llet materna als nostres infants és interminable. Cada cert temps surten estudis que en descobreixen una nova propietat. Les grans marques de llet en pols no han pogut igualar ni en quantitat ni en qualitat els nutrients que aporta el pit. La llet materna és ideal per als nens. De fet, cada espècie fabrica una llet ideal per a les seves cries, i l’espècie humana és l’única que, fins i tot un cop acabada l’època de la lactància, pren llet d’altres mamífers.

Fins quan s’ha de donar el pit? L’Organització Mundial de la Salut recomana alletar amb exclusivitat durant els primers sis mesos de vida. Passat aquest temps aconsellen continuar fins als dos anys i, a partir d’aquest temps, fins que la mare i el nen vulguin. Tot i que no és habitual veure alletar en públic nens grans, és un fet al qual socialment ens anirem acostumant i que anirà perdent prejudicis d’amics i familiars.

La introducció dels aliments hauria de ser pausada, sense obligar el nen a menjar. Introduir la fruita primer que la verdura no és el més important; de fet, qualsevol d’aquests aliments té menys calories que la llet materna. És per això que s’ha de donar primer la llet i després l’aliment sòlid. En aquesta nova etapa el nadó descobreix la màgia dels gustos.

Però la cosa més especial que té alletar és el vincle afectiu que es fa amb la mare i que ofereix benestar a tot dos. Aquesta unió rau en la quantitat d’hores que el nen passa en braços de la mare, hores i hores d’atenció, de paraules i de carícies.

El pit dóna aliment, defenses, salut mental, estabilitat emocional, relaxa, forma correctament la mandíbula, estableix vincles afectius..., i per a la mare també té avantatges, protegeix de certs càncers, pot ser un anticonceptiu natural, manté uns nivells d’oxitocina (coneguda com l’hormona de la felicitat), ajuda a l’economia familiar... Quan pel carrer em diuen: «Encara alletes? Però si ja no l’alimenta!», responc: «Quan el pit deixa d’alimentar el cos... alimenta l’ànima.»

Hi ha molt desconeixement sobre l’alletament, molts dubtes i moltes pors. Per això és tan important envoltar-se de persones que et donin suport o que visquin una situació similar. És en aquest punt que els grups de lactància tenen un paper fonamental. Saber que no estàs sola, que hi ha altres mares que també volen compartir sentiments i consells.

La funció dels grups de suport és vital, ajuden a solucionar problemes com les clivelles o les mastitis, a col·locar-te correctament el nen, a descobrir quina funció fan les hormones. Gràcies a ells se salven lactàncies i s’aturen moltes depressions postpart.

Fayna Poza Matías.
Membre del grup de lactància de Roses Xarxa de Mares i gerent a www.babiboom.com

Mira la resta d'articles de Piu-Piu

Font d'informació: Revista Piu-Piu