Reportatge Piu-Piu
Nen rentant-se les dents
Una bona salut s’estableix des de ben petits. Hi ha alguns aspectes essencials que ajuden que un infant creixi sa. Els pares podem fer algunes coses fàcils per ajudar-los.
Aquí trobareu resumits alguns dels aspectes essencials:
• Facilitar que descansin i dormin bé i tranquils.
• Calmar-los quan estan inquiets; donar-los molt d’amor. Centrar-nos en ells i elles com les persones úniques que són. Quan comencin a parlar, escoltar-los amb atenció i interès. Ensenyar-los a escoltar ells mateixos i a interessar-se per les coses, a tenir curiositat per a aprendre. Estar al seu costat quan aprenen coses, reforçant la seva autonomia i la seva autoestima.
• Començar amb lactància materna, que és la lactància ideal per a un nadó. Quan creixin, cal ensenyar-los a gaudir d’una alimentació variada i equilibrada, basada en la dieta mediterrània, rica en fruita i verdura, utilitzant si és possible productes estacionals i de proximitat. Cal evitar el sucre refinat i les begudes ensucrades en general.
• Animar-los a gaudir d’un oci actiu, a fer esport i moure’s, a jugar amb els altres, recuperant els jocs tradicionals de carrer i compartint excursions en família el cap de setmana i les vacances. En entorns com el nostre, el clima i els espais naturals faciliten la pràctica de l’esport a l’aire lliure; també hi ha múltiples espais per a caminar i fer esport.
• Tenir cura de la higiene, i de la seguretat. Utilitzar sempre, en tots els desplaçaments, les mesures de seguretat (la cadireta per al cotxe per exemple) més apropiades per a cada circumstància i edat.
• Raspallar-los les dents a l’inici i ensenyar-los a raspallar-se-les ells o elles mateixos almenys dues vegades al dia.
• Portar-los al pediatre i a les infermeres pediàtriques quan correspongui i vacunar-los. Les vacunes són la mesura preventiva que més malalties i morts ha evitat en les darreres dècades. Cada any només a Catalunya s’eviten més de trenta-sis mil casos de malaltia amb les vacunes que compra el Departament de Salut; per exemple, casos de xarampió (que causa una malaltia greu en un de cada mil casos) i poliomielitis. Cap vacuna no és obligatòria, però són altament recomanables i gratuïtes per a tots els infants, i generen beneficis no solament en la persona que es vacuna, sinó que també eviten la transmissió als altres. Gràcies a les vacunes ja no tenim casos de verola, i altres malalties per les quals abans passaven quasi tots, i que generaven complicacions a llarg termini i morts, han passat a ser molt poc freqüents.
Carmen Cabezas. Agència de Salut Pública de Catalunya
Dibuix : Sofía Balzola