Actividades

KM Amèrica. La pell/La memòria

Literatura. A càrrec de Jeferson Tenório, Frank Báez i Mafe Moscoso i Álex Chico. Dimecres 19 de juny, a les 18 h, a la Biblioteca Gabriel García Márquez.

La memòria com una segona pell, com un teixit al mateix temps individual i col•lectiu, com un collage de formes, ferides, trets, detalls interconnectats que constitueixen la nostra identitat i es condensen en el relat que ens cobreix, ens protegeix o ens aïlla. Hi participen Jeferson Tenório, Frank Báez i Mafe Moscoso. Ho modera: Álex Chico.

Jeferson Tenório (Brasil, 1799) és un escriptor, professor i investigador que viu actualment a Porto Alegre. Té un doctorat en teoria literària per la Pontifícia Universitat Catòlica de Río Grande del Sur. Va ser columnista del diari Zero Hora i d' Uol/Folha de São Paulo fins a l’abril de 2023. Ha estat professor visitant de literatura a la Universitat de Brown als Estats Units. Els seus textos han estat adaptats per al teatre i els seus contes han estat traduïts a l'anglès i l'espanyol. És autor d' Estela sem Deus (2018) i L'altra cara de la pell (2020), que va guanyar el premi Jabuti i ha venut els seus drets a Portugal, Itàlia, Anglaterra, Canadà, França, Mèxic, Eslovàquia, Suècia, Xina, Bèlgica i Estats Units.

Frank Báez (República Dominicana,1978) ha publicat cinc poemaris ( Jarrón y otros poemas, La Marilyn Monroe de Santo Domingo, Postales, Este es el futuro que estabas esperando i Llegó el fin del mundo a mi barrio), una col•lecció de contes ( Págales tú a los psicoanalistas) i tres llibres de no-ficció ( La Trilogía de los Festivales, Lo que trajo el Mar i Tejiendo Redes: El VIH visto a través de 14 activistas de Latinoamérica). És membre fundador de la banda d’spoken word El Hombrecito, que fins al dia d’avui ha llançat tres discos i diversos projectes audiovisuals. Alguns dels seus llibres han estat premiats. El 2017 va ser seleccionat a la llista del Hay Festival com un dels millors escriptors llatinoamericans menors de quaranta anys. Actualment resideix a Austin on va rebre la University of Texas Mellon Fellowship for High Impact Scholars del 2023.

Mafe Moscoso (Equador) escriu, investiga, performa i imagina embolics entre etnografia i ficció. Actualment viu al barri de la Barceloneta (Barcelona) i ensenya a Bau, Centre Universitari d'Arts i Disseny. El 2023 va obtenir la beca Hangar/Banc Sabadell amb el projecte Un océano (por) venir: etno-ficciones cuir. Entre altres, ha publicat el llibre L a Santita (Consonni, 2024), Hostal España, el gesto hospedante, la etnografía hospedante (Mr. Griffin/LAAV, 2023), els llibres de poesia Desintegrar el hechizo: versitos anti-coloniales i Crónica Roja (La Reci, 2021), el llibre-manual Etnografías sensoriales y experimentales (Bau ediciones, 2021) i llibre Biografía para uso de los pájaros: infancia, memoria y migración (IAEN, 2013). És comare del LAAV_ (Laboratori d'Antropologia Audiovisual Experimental), aprèn al costat d'Euraca i sintonitza amb els neoquipucamayocs als Andes. 

Álex Chico (Plàsencia, 1980)ha publicat les novel•les d'assaig-ficció Los nombres impares (Candaya, 2021), Los cuerpos partidos (Candaya, 2019), Un final para Benjamin Walter (Candaya, 2017, finalista al Premi europeu de l’assaig filosòfic Walter Benjamin 2018) i Un hombre espera (Libros en su tinta, 2015); el llibre d’entrevistes Vivir enfrente: nueve conversaciones (Editora Regional de Extremadura, 2018); el quadern de notes Sesenta y cinco momentos en la vida de un escritor de posdatas (La Isla de Siltolá, 2016); els llibres de poemes Habitación en W (La Isla de Siltolá, 2014), Un lugar para nadie (De la luna libros, 2013), Dimensión de la frontera (La Isla de Siltolá, 2011) i La tristeza del eco (Editora Regional de Extremadura, 2008); i les antologies Espacio en blanco (Andesgraund, 2016) i Definición de aura (Galeria Luis Burgos/El Lotófago, 2021), en diàleg amb l’obra del pintor Javier Balda. El seu últim llibre és Barcelona, mapa infinito (Traspiés, 2023), un assaig sobre la ciutat on resideix. El 2018 va obtenir la beca d'escriptura Montserrat Roig i el 2020 va ser seleccionat entre els deu millors narradors menors de 40 anys al programa 10 de 30, organitzat per l'AECID. Els seus poemes han aparegut en diverses publicacions i en diferents antologies. Ha exercit la crítica literària en diversos mitjans, com ara Ínsula, Cuadernos Hispanoamericanos, Nayagua, El Cuaderno, Excodra, Revista de Letras, Clarín, La Directa, La vaca multicolor o Ex Libris. Fou cofundador de la revista d'humanitats Kafka. Actualment exerceix de professor en un institut del Prat (Barcelona) i és codirector de la revista Quimera. 

Fecha
19/06/2024
Hora
18:00 h
Duración
1.00 h
Tipo de público
Adultos
Lugar
Barcelona - Sant Martí. Biblioteca Gabriel García Márquez
Cómo llegar

Plaça de Carmen Balcells Segalà, 1

08020 Barcelona

 

Metro: Sant Martí (L2)

Bus: H12, V19

Tel: 93 002 65 12
b.barcelona.ggm@diba.cat
Tipo de actividad
Conferencia