Especials temàtics

Detall prestatge mes info

El Circ i els pallassos

El Circ i els pallassos

El circ és un espectacle de caràcter popular, normalment ambulant i acollit sota una carpa, on es van alternant actuacions molt diverses. La pista on es representen els números és circular, té sostre i està rodejada de grades. Molts dels espectacles procedeixen de fires ambulants. El circ es va difondre per tot el món entre els segles XIX i XX i es va desenvolupar molt a llocs com Rússia i Xina. Són majoria aquells números on els artistes mostren les seves habilitats especials, de força, agilitat, arriscades ...

La música i l'humor són molt importants dintre del conjunt d'actuacions. Els pallassos són els encarregats d'aquesta part, fan de graciosos, disfressats i amb actituts ridícules. Normalment porten la cara plena de maquillatge blanc, amb un gran nas vermell a joc amb els sabatots. Duen perruca, un gran somriure dibuixat i la roba plena de pedaços i butxaques, d'on treuen artilugis per divertir els nens. Com a habilitats complementàries saben tocar un instrument (com la trompeta), fer figures amb globus, i fer equilibris i torsions. L'humor del pallasso es basa en caigudes, en acudits senzills i en el mim. S'anomena blanc. El seu origen històric es troba en el clown o graciós del teatre i els bufons medievals. Hem de saber que Cornellà de Llobregat es converteix en la capital mundial dels pallassos cada dos anys sempre al començament de la tardor. Fan un Festival d'importància mundial.

Hi ha alguns fons especials a les biblioteques de la Xarxa, trobaràs precisament a Cornellà de Llobregat un dedicat als pallassos i un altre a la Biblioteca de Nou Barris de Barcelona que treballa el món del circ.

Per últim destacarem la figura de tres pallassos: Miliki, Monti i Tortell Poltrona. D'aquest últim s'ha fet la següent recomanació d'aquest disc seu: Tortell Poltrona i la Bandaclowns.



Vés a l'especial de l'humor►