Moments de l'estiu

L'estiu inclou tres mesos de vacances per jugar, per estar a l'aire lliure i per gaudir del bon temps. Antigament s'hi concentraven les festes de celebració de la fi de les tasques agrícoles que l'església va fer coincidir amb les festes patronals i perquè en l'actualitat és el temps de les vacances escolars i laborals. Hi ha una sèrie de dies especials que veuràs a continuació:

 

 


El dia de Sant Joan se celebra el 24 de juny. Té un apartat propi a l'especial per parlar sobretot de la Revetlla, on rebem l'estiu. Sant Pere que se celebra el dia 29 de juny té la seva pròpia revetlla la nit anterior.

 


25 de juliol: és el dia de Sant Jaume. Molt més celebrat antigament fins i tot amb Revetlles, actualment segueix sent el dia nacional de Galícia i a la Província de Barcelona és Festa Major a Begues, a Sant Vicenç dels Horts i a Sant Pol de Mar.

 


15 d'agost: És el dia on totes les Maries ténen el seu sant. Als seus volts se celebren la majoria de festes majors del territori. És l'època on tradicionalment més gent comença o acaba les seves vacances. Algunes festes per exemple són: el barri de Gràcia a Barcelona, Moià, Martorell, Manlleu...

 
Mira aquests contes on l'estiu és l'autèntic protagonista:
 

 

Més cerques al catàleg Aladí

 

11 de setembre: és la Diada Internacional de Catalunya. Molts països tenen un dia especial en què la seva població s'ajunta per celebrar qui són i també per mostrar-se a la resta de països del món... En el cas de Catalunya la data triada recorda la resistència heroica dels defensors de la ciutat de Barcelona contra les tropes de Felip V. La capitulació de la ciutat va tenir lloc l'11 de setembre de 1714.

A partir d'aquell moment Catalunya, que tenia un parlament que podia pactar amb el rei, perd tot el seu poder polític i es veu sotmesa a un nou règim centralista i de monarquia absoluta. Per llei s'imposa que el castellà serà la llengua oficial del país, s'exerceix una repressió duríssima contra els líders militars, s'erigeixen fortaleses per aixafar possibles revoltes i s'emprenen tot tipus de mesures similars per assegurar-se que la població no oferirà més resistència al nou ordre.

Quasi 300 anys després Catalunya ha recuperat bona part de les seves institucions, el català és ben viu com a llengua pública i les antigues fortaleses o bé reben turistes o bé han estat enderrocades per fer-ne parcs. El temps de les guerres i l'odi ha quedat enrere; ara tots plegats el que volem és mirar endavant per tenir un país millor per a tots els que hi vivim.

A les biblioteques trobaràs aquests contes sobre l'onze de setembre:

 

Més cerques al catàleg Aladí

 

Festes i tradicions populars

Gran part de les festes majors se celebren durant aquests mesos de vacances. A l'especial de festes populars i tradicions podràs saber molt més sobre elles. Ara et deixem amb alguns contes que parlen d'això i amb dos vídeos molt espectaculars:

 

 

Més cerques al catàleg Aladí sobre l'estiu

 

 

Vés a l'especial d'estiu>>