pv hivern nadal dates

Ja s'acosta el Nadal, uns dies màgics plens d'il·lusió i fantasia que segur que gaudiràs amb la família i els amics aprofitant que a l'escola fas uns dies de vacances. 


Nadal és una tradició que se celebra arreu del món. A casa nostra el celebrem en ple hivern, gairebé sempre amb fred i a vegades amb tot nevat. Però cal recordar que mentre a l'hemisferi nord fa fred, al sud hi ha molta gent que pot anar a la platja.

 
Nadal s'associa a molts símbols, com l'arbre de Nadal, els Reis Mags, el Pare Noël, el pessebre, les nadales, les postals decorades, els regals, la neu...i té unes dates claus: Vols descobrir-les? Segueix llegint... 

Santa Llúcia - 13 de desembre.

Aquest dia comença la tradicional  Fira de Santa Llúcia on es posen a la venda els arbres i avets per decorar les llars, les figures del Pessebre inclòs el caganer, i tots els guarniments per les festes de Nadal.
 

Solstici d'hivern - 21 de desembre.

És l'inici de l'hivern. Marca el moment de l'any en el que hi ha menys hores de llum solar. A partir d'aquesta data els dies comencen a allargar-se lentament. Per això, no és estrany que el dia de Nadal  se celebri el triomf del sol damunt la foscor, de la llum sobre les tenebres, del dia sobre la nit.

 

Caga tió - 24 de desembre.

Aquesta és una de les nits màgiques de l'any. El Tió que hem comprat  a la Fira de Santa Llúcia i que al llarg d'aquests dies hem abrigat i atipat de fruita, verdura, serradures, aigua, etc. es fa cagar per la vigília de Nadal o el mateix dia 25 abans o després de l'àpat familiar. És una festa molt familiar, casolana i tradicional que es a ritme de diferents cantarelles. També és costum, al punt de la mitjanit, celebrar una missa cristiana, la Missa del Gall.

 

Nadal - 25 de desembre.

La festa més important de l'any segons el calendari Cristià amb motiu del naixement de Jesús fill de Josep i Maria. És típic fer un gran dinar familiar on es menja escudella i carn d'olla, el pollastre o capó farcit acompanyat de cava, els fruits secs, neules i torrons. Després un llarg sobretaula on es reciten poemes, es canten nadales i es desitja pau, felicitat i joia a tot el món. És costum fer la representació dels Pastorets i també uns versos cantats anomenats el cant de la Sibil·la.

 

Sant Esteve - 26 de desembre. 

És una festivitat considerada la continuació de la Festa de Nadal. Antigament responia a la necessitat de disposar de temps suficient per tornar a peu, generalment des del mas pairal on s'havia celebrat la festa, fins al domicili familiar. El dia està centrat bàsicament entorn del dinar que comença una mica més tard del compte i s'aprofiten les restes del dinar del dia anterior com el rostit, amb el que es fan els canelons.
 

Dia dels innocents - 28 de desembre.  Aquest dia són típiques les innocents i divertides entremaliadures i bromes. Es planten a l'esquena llufes o ninots de diaris retallats i la premsa aprofita per donar algunes notícies falses i disbauxades que posen a prova l'enginy i la imaginació.  
 

Cap d'any - 31 de desembre. 

A primera hora del matí es deixa veure l'Home dels nassos. Vigila que només el podràs veure aquest dia de l'any!. També es fan els preparatius per rebre l'any nou: sopars, balls de festa, el raïm...A les 12 de la nit tocades a ritme de les campanades es mengen el grans de raïm i es dóna la benvinguda al nou any i es festeja arreu del món.
 

Any Nou - 1 de gener.

El primer dia de l'any es revisen els darrers 365 dies i es formulen desitjos i intencions per a l'any entrant. Normalment es dina en família amb pollastre farcit o xai al forn. Tothom es desitja: Bon any!  
 

Cavalcada de Reis - 5 de gener.

Al vespre arriba la Cavalcada dels Reis de l'Orient i tothom els espera als carrers amb fanalets que il·luminen tot el recorregut i cantant diverses cançons. Mentre passa tota la comitiva podeu aprofitar per lliurar la carta als Reis o als patges reials amb el llistat de joguines i regal que voleu demanar. Recorda que hauràs de ser prudent i pensar molt bé el que desitges o demanes. Recorda que la carta no pot ser molt llarga. Al llarg de tota la nit, els Reis aniran a casa vostra, obriran la porta amb una clau màgica o entraran per la xemeneia, es menjaran i beuran els tiberis que heu preparat, repartiran les joguines i regals, ompliran de dolços les sabates i mitjons i s'acomiadaran fins el següent any. Aquest dia heu d'anar a dormir molt d'hora per deixar treballar als Reis amb tranquilitat.  

 

Reis - 6 de gener.

Segur que aquest dia sou molt matiners per obrir els regals que us han deixar el Reis Mags. És un dia de jocs amb moltes rialles i somriures. El dinar d'aquest dia ja és l'últim d'aquestes festes. És típic menjar per postres el tortell de Reis amb una corona daurada al mig i dues sorpreses: una figureta i una fava amagades. Aquell que troba la figureta en el seu tros és coronat rei de la festa i qui troba la fava seca ha de pagar el tortell.