Notícies
El Mes de la Ciència 2023 a la Biblioteca
Durant el mes de novembre, seguint la dinàmica dels darrers anys, la biblioteca va programar un seguit d’activitats dins del marc del “Mes de la ciència”, enguany dedicat al clima i la meteorologia. Jesús Gasco va ser l’encarregat d’obrir el cicle amb un taller familiar molt divertit i experimental. Els infants i les famílies van posar a prova la seva força mental com autèntics Padawan seguint el seu mestre Jedi. El taller consistia en l’aprenentatge dels efectes que té la pressió atmosfèrica sobre elements de diversa densitat. D’aquesta manera, els assistents van poder comprovar a la pràctica i a través d’una sèrie d’experiments com pot afectar aquesta força al clima i a la meteorologia. Va ser una gran sessió de la qual vam aprendre moltes coses interessants.
A la Sala Pau Casals vam instal·lar dues exposicions: "Història de l'afició per la meteorologia" i "Mirant cap al cel". Amb la primera, desenvolupada per membres del Grup d'Anàlisi de Situacions Meteorològiques Adverses (GAMA) del Departament de Física Aplicada de la Universitat de Barcelona, vam fer un recorregut històric sobre l'interès de la meteorologia a Catalunya, mostrant com i què s'observava en el passat i quins avenços s'han fet. L’exposició constava de disset plafons repartits per l'espai. L'altra consistia en una selecció bibliogràfica de fons documental de caràcter divulgatiu i científic sobre la meteorologia, el clima i altres fenòmens atmosfèrics, que els usuaris podien agafar en préstec per aprofundir en els conceptes tractats.
El dijous 23 de novembre a les 19:00 vam assistir a la xerrada “Com està canviant el clima a Santa Eulàlia” a càrrec de Martí Oliveras Aumedes. El meteoròleg de RAC1, RAC105 i Ràdio Silenci, ens va fer un bon repàs de les dades meteorològiques des de 1950 fins a l’actualitat. La temperatura global a Santa Eulàlia de Ronçana, i a tot Catalunya en general, està augmentant. Vivim en un període de sequera i no ha plogut com tocaria des de l’any 2020, fet que fa que els embassaments de les conques internes es trobin al 18% de la seva capacitat. La xerrada va concloure amb un bon debat entre les persones assistents, amb moltes reflexions, propostes, crítiques i consideracions.
Canviar aquesta situació és difícil, però parlant-ne i posant-ho a debat ja és un petit pas, una primera presa de consciència per millorar la situació i canviar el que estigui al nostre abast.
Un any més tanquem aquest cicle de ciència molt satisfets per la participació i bona acollida dels usuaris i amics de la biblioteca, els quals agraïm i ens animen a continuar treballant en favor de la divulgació científica i el gust per la lectura i el coneixement.
05/12/2023