exemple novel·la juvenil

 

 

Per als que no es rendeixen

Patina / Jason Raynolds
Rima / Rima Batruni
Somni de Tànger / Xavier Vernetta

Per envoltar-se de la màgia

Fets pel grup genius

 • La Nedadora

  Puigpelat, Francesc

  Barcelona : Columna, maig del 2019

  A la Nedadora trobaràs, adolescents, professors, solitud, incomprensió, assetjament... Un còctel magníficament equilibrat per un autor que connecta amb el lector jove, com pocs ho fan.

  La vida és prendre decisions i arriscar-se.

  La Jane s'adona, estant de vacances, que a pocs metres del món de luxe on ella es troba passant l'estiu, hi ha camps de refugiats plens a vessar de persones visquent de manera indigna, nens famolencs i malalts desatesos. Un contrast esperpèntic.

  Les màfies que s'aprofiten de les necessitats més primàries dels refugiats, els abusos als que es veuen sotmesos, la poca honorabilitat d'alguns cossos policials i el sentit de l'honor i la solidaritat que neix a nivell individual i que, en ocasions, pot tenir més força i reeixir millor que un exèrcit sencer.

  VIII Premi Carlemany per al Foment de la Lectura

  Per a joves lectors.

  Recomanat per Sílvia Cantos Bastida de la Biblioteca Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar

  20/02/2024
 • Kambirí

  Prats, Lluís

  Barcelona : Estrella Polar, setembre del 2019

  L’autor ha aconseguit crear un nou personatge inoblidable, que coneixem des de que és un nadó que creua el mar, en braços de la seva mare, amb el desig d’arribar al paradís.

  El viatge llarg, dur i ple de perills acaba amb la vida de la dona i deixa la petita Kambirí en mans d’un metge de Lampedusa que decideix adoptar-la.

  L'autor aconsegueix transmetre una sensació de desassossec en la narració del viatge en pastera, un malestar emotiu que s'intensifica quan connectes la ficció que estàs llegint amb els malaurats viatges que es produeixen tan sovint al nostre mar Mediterrani.

  En Lluís és capaç de dibuixar amb paraules, imatges d’una força sorprenent.

  Kambirí és un relat agredolç carregat d’afecte i solidaritat, però que alhora mostra el despòtic abús que contínuament es produeix amb els migrants desesperats per fugir de guerres i misèria, que afronten un viatge ple d’incerteses que massa sovint té un tràgic final. Però també dona a conèixer persones meravelloses com el doctor Salviati i un grup d’habitants de l’illa de Lampedusa que acullen a la Kambirí amb un immens amor desinteressat. 

  Lluís Prats (Terrassa 1966). Va estudiar Història de l'Art i Arqueologia a la UAB i a la UdG, >i durant uns anys es va dedicar a la investigació i a la docència.  Ha escrit assaig, llibres d'art, novel·la històrica, i més d'una dotzena de novel·les infantils i juvenils traduïdes a varis idiomes, d’entre les quals destaca Hachiko, el gos que esperava (La Galera, 2015), per la qual va rebre el premi Josep M. Folch i Torres i Merrick, la veritable i meravellosa història de l’home elefant.

  Per a joves lectors.

  Recomanat per Sílvia Cantos Bastida de la Biblioteca Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar.

  20/02/2024
 • La Maleta

  Parera, Núria

  Barcelona : Babulinka Books, 2018

  Avui recomano una lectura sensacional, una passejada per més de 100 anys d'història, com una càpsula del temps, engalanada amb unes il·lustracions precioses, un nou títol que segueix fent justícia a la col·lecció Petites joies per a grans lectors.

  Qui no té dret a omplir una maleta amb el somni d’una vida millor? Una maleta que passa de mà en mà, testimoni silenciós de vides diferents que transcorren durant el segle XX. Les colònies tèxtils, la revolució obrera, la guerra civil, l’exili, el fes l’amor i no la guerra, la caiguda del franquisme. I les migracions –volgudes o no– que mai s’aturen. 

  Un relat poètic que ens porta a reflexionar sobre la tendència cíclica de la història, que tendeix a repetir-se, com si no n’aprenguéssim mai prou.

  La Maleta és una col·lecció d'instantànies magníficament ben trenades, que confeccionen un relat preciós que esdevé interessantíssim viatge en el temps. La Gran Guerra i la Guerra Civil, dos períodes tràgics de la nostra història, capturats a la perfecció per l’autora, amb una increïble brevetat.

  A mesura que avancem en la lectura, veiem com la maleta, protagonista indiscutible de la història, evoluciona segons les necessitats de cada moment i del propietari, a les mans del qual es troba, sempre interessant i, per descomptat, funcional. Ara bé, el seu destí al camp de refugiats és dels més dolços, doncs esdevé bressol per un nadó, un recer d'escalfor en un espai inhòspit.

  L'autora Núria Parera Ciuró va néixer a Barcelona el 1972. És llicenciada en Ciències de la Informació i s’ha format com a escriptora a l’Obrador de la Sala Beckett, a Barcelona.

  A partir d'11 anys.

  Recomanat per Sílvia Cantos Bastida de la Biblioteca Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar

  20/02/2024
 • El Bloc de las edades

  Rodríguez, Manuel J.

  [Zaragoza] : Edelvives, cop. 2018

  “El bloc de las edades” és l’enigmàtic regal que rep Laura de la seva tieta dels EEUU. Un bloc que té la facultat de predir els fets futurs, i que posa en alerta a la protagonista quan hi dibuixa la fotografia d’ella amb les seves tres millors amigues. El bloc transforma la imatge com si passessin els anys i una de les seves amigues desapareix. Laura sospita que està vinculat amb la relació de la seva amiga amb un noi gelós, obsessiu i violent.

  L’autor, Manuel J. Rodríguez, fa 12 anys que es va aventurar a  escriure i des de llavors ha fet novel·les infantils i juvenils on reflexa els conflictes i les realitats socials.

  La novel·la enganxa sense dubte i aborda, de forma clara i intel·ligent, un tema necessari per parlar en la literatura dirigida als joves com és el maltractament dins les relacions. Va guanyar el XVIII Premio de Literatura Juvenil Alandar i està dins 200 títols de la llista d’honor OEPLI 2018.

  Més informació:

  Recomanat per Magda Berges Giral. Bib. El Molí. Molins de Rei.

  20/02/2024

Fetes per col·lecció

 • Ninfa rota

  Gómez Cerdá, Alfredo

  Madrid : Alfaguara, abril 2019

  Premio Anaya Juvenil  2019

  La Marina s’ha enamorat de l’Eugenio, el noi amb el que està sortint, i poc a poc va descobrint que no pot respondre dels seus actes. Per què s’està allunyant dels seus amics? Per què l’Eugenio imposa sempre la seva voluntat? La brusca ruptura de la relació complicarà encara més les coses. Podrà viure amb el cor devorat per les serps? Podrà viure amb la certesa de que el temps no cura res, sinó que es la perdició de totes les coses? Podrà trobar final del seu naufragi?

  20/02/2024
 • La guerra dels botons :

  Avi

  Barcelona: Bambú, 2018

  En Patryk té dotze anys i no ha vist gaire món més enllà del seu poble, a Polònia, ocupat pels russos. No hi passa mai res..., fins al dia que els alemanys llancen una bomba a l’escola i esclata la Gran Guerra. Mentre el control del poble passa de mans d’una nació a una altra i els soldats estrangers arriben i marxen, un dels set amics de la colla, l’insensible i competitiu Jurek, s’empesca un repte ben perillós: qui robi el botó més valuós d’un uniforme militar es convertirà en el rei. Llegeix un fragment

  20/02/2024
 • Ernest & Célestine

  Barcelona : A Contracorriente, DL 2018

  Basats en els llibres del mateix títol de l’autora i il·lustradora belga Gabrielle Vicent.

  L’Ernest és un os que els seus pares volen que sigui jutge, però ell vol ser músic. I la Celestine és una ratolineta que no vol ser dentista sinó artista. Així comença l’amistat d’aquests dos personatges que al principi no és bona, però que de mica en mica descobriran que tenen moltes coses i somnis en comú.

  20/02/2024
 • La Isla del fin del mundo

  Hargrave, Kiran Millwood

  Barcelona : Ático de los Libros, 2018

  Finalista del Costa Children's Book Award

  Amihan i la seva mare viuen junts a Culión, una illa on alguns dels seus habitants tenen la lepra, la seva mare inclosa. Amihan adora la seva llar, amb els seus mars infinits i els seus boscos plens d’ocells. Però l’arribada de l’horrible i cruel representant del govern, el senyor Zamora, canvia el seu món per a sempre. Una nova llei obliga als habitants que no tenen la malaltia a sortir de l’illa, ja que aquesta es convertirà en una colònia de leprosos. Separada de la seva mare, Amihan vol tornar al seu costat. Només trobarà esperança, afecte i ajuda en una estranya nena anomenada Mari de l’orfenat on l’han enviat. La Mari farà tot el possible per reunir a la seva amiga amb la mare. El viatge de ambdues és una preciosa història d’amistat, esperança i amor.

   

   

  20/02/2024
 • La Pirámide de las necesidades humanas

  Solé, Caroline

  Santa Marta de Tormes : Lóguez, cop. 2018

  El conjunt de les necessitats humanes es pot dividir en cinc categories i aquesta és la premissa del nou “reality  show” : La piràmide de les necessitats humanes. Son 15.000 candidats i en cinc setmanes només quedarà un. I quin paper i juga el nostre protagonista, un noi que té 18 anys que viu en un tros de cartró als carrers de Londres. Ara ja no importa el seu nom, ni la seva edat, ara és el candidat número 12.778, però si guanya corre el risc de convertir-se en algú, potser en algú famós. I això pot ser el pitjor. Llegeix un fragment

  20/02/2024
 • La Balada de los unicornios

  Costas, Ledicia

  Madrid : Anaya, 2018

  Premi Lazarillo 2017

  A l’escola d’artefactes i oficis van el joves més brillants. Són capaços de crear cases motoritzades, barrets voladors i altres artefactes meravellosos. L’Àgata McLeod és una de les millors alumnes, però hi ha moltes coses que desconeix de la institució.... i del seu passat. L’àgata haurà de viatjar a l’origen del món en una travessa plena d’aventures i perills. Comença a llegir-lo

  20/02/2024
 • L'Estiu que vaig conèixer el Che

  Garlando, Luigi

  Alzira : Bromera, cop. 2018

  L’estiu que vaig conèixer el Che hi havia foc als turons i Brasil va encaixar set gols contra Alemanya. No l’oblidaré mai. Com no oblidaré mai la festa dels meus dotze anys, que va ser l’inici de la història i la fi de moltes coses.” Així comença aquesta novel·la que uneix el present amb el passat, la Itàlia actual amb la biografia extraordinària del Che Guevara i, per sobre de tot, la vida d’un net i el seu avi. A partir del moment que, per una casualitat, Cesare s’adona que el seu avi té tatuat el rostre del líder revolucionari, descobrirà amb ell una trajectòria sorprenent que posarà a prova les conviccions de tots dos, alhora que enfortirà la seva relació. 

  20/02/2024
 • El Último sueño de lord Scriven

  Senabre, Éric

  Madrid : Anaya, 2018

  “Cavaller busca secretari personal per a vigilar la seva son. Presentar-se a Portobello Road, 30 i demanar per una tetera” Aquest anunci l’ha llegit el Christopher Carandini, un periodista caigut en desgràcia, i pensa que és la seva única oportunitat. En Christopher no pot imaginar que el senyor Barnejee és el detectiu més peculiar que existeix. El seu mètode consisteix en submergir-se en un somni deductiu, però té una contraprestació: MAI pot excedir-se dels 26 minuts! La vista del majordom y el seu estrany cas els arrossegarà pels carrers de Londres i els mons onírics.  Llegeix un fragment

  20/02/2024
 • Chico conoce a chico

  Levithan, David

  Madrid : Nocturna, 2018

  Paul és un alumne de secundària en una escola molt peculiar i entre els seus amics trobem a: Darlene Infinita, la reina del ball i quarterback de l’equip; Joni, la millor amiga d’en Paul (però potser ho deixi de ser en breu);  Tony, l’altre millor amic (que no pot sortir de casa a no ser que els seus pares creguin que té una cita...amb una noia); Kyle, el ex-nuvi que no el deixa en pau; Rip, el corredor d’apostes... i Noah, El noi que va a canviar-ho tot! Primeres pàgines.

  20/02/2024