Tricentenari
Tricentenari 1714-2014
Aquest any 2014, es compleix el 300 aniversari dels fets que van succeir l'11 de setembre de 1714.
El rei Carles II, va morir sense descendència (no va tenir fills), i això va provocar un conflicte internacional per a la successió a la Corona. Els catalans partidaris de l'arxiduc Carles, van signar un pacte d'ajut militar amb Anglaterra, i van proclamar el seu candidat, rei.
Aquest fet va provocar una guerra civil a la península, però la superioritat dels militars de Felip de Borbó, la marxa del rei Carles a Àustria, i la signatura del Tractat d'Utrech (1713), van posar fi a la guerra, confirmant a Felip V com a rei d'Espanya.
Malgrat que la ciutat de Barcelona va resistir durant 14 mesos l'assetjament , l'11 de setembre de 1714 es va haver de rendir a les tropes borbòniques, amb conseqüències molt greus per a Catalunya: desaparició de les institucions pròpies, pèrdua de control econòmic, i imposició de la llengua castellana, entre d'altres.
Més informació a l'article del sabies que...?
Rafael Casanova va ser el darrer conseller en cap del Consell de Cent de Barcelona, un equivalent a l'alcalde de Barcelona de la nostra època.
Ha passat a la història com a combatent heroic de l'11 de setembre de 1714, assumint com a coronel la milícia ciutadana "la Coronela", va resultar ferit a l'atac final de les forces borbòniques de Felip V, i portava a les mans la bandera de Santa Eulàlia, l'ensenya de la ciutat. Es va fer passar per mort per evitar les represàlies dels guanyadors de la guerra.
Més informació al personatge del sabies que...?
La bandera de Santa Eulàlia era considerada un talismà protector i el símbol de la ciutat de Barcelona. L'11 de setembre de 1714, quan Rafael Casanova capitanejava les tropes de la Coronela i va caure ferit, portava el penó de Santa Eulàlia. Actualment encara es conserva un fragment d'aquest emblema.
Més informació a la imatge del sabies que...?
Al catàleg i a les biblioteques:
| "Aquell dia de 1714" A. Munné-Jordà | "El maletí malgirbat i la llibreta vella" Anna Obiols | "La Història que en Roc Pons no coneixia : 1714" Jaume Cabré |
"1714" Jordi Sierra i Fabra |
Recursos interessants:
|