Revetlla de Sant Joan Revetlla de Sant Joan

 

Nit màgica Revetlla Els petards El menjar La música Guarniments Els rituals Felicita!

 

Des de temps antics, l'arribada de l'estiu ha estat motiu de celebració.
La nit del 23 al 24 de juny(la nit més curta de l'any), en la qual els pobles han celebrat sempre el solstici d'estiu, és el moment de l'any en què el Sol està en el seu punt més alt i és visible durant més hores.


La Revetlla de Sant Joan, també anomenada la Nit de les Bruixes o la Nit del Foc, és una celebració popular i màgica que recorda les festes antigues en honor al Sol.
Es commemora aquest fet encenent fogueres màgiques que pretenen donar més força al sol en el seu camí cap a l'hivern.

 

A Catalunya, durant la nit del dia 22 de juny s'encén una foguera al cim de la muntanya del Canigó. D'aquesta foguera en surt la Flama del Canigó que ha d'encendre les fogueres d'arreu del país.

 


La revetlla de Sant Joan és la forma més estesa de celebrar la Nit de Sant Joan.
La gent s'ho passa d'allò més bé festejant amb els amics, les famílies, els veïns... ja sigui al carrer, al terrat, al balcó, al pati, a la platja o a qualsevol lloc on es pugui gaudir a l'aire lliure: es menja, es balla, es tiren petards i tothom fa molta gresca

Després d'haver-vos cremat les celles estudiant tant durant tot el curs, comenceu les vacances amb una bona festa. Us proposem una sèrie d'idees perquè celebris una revetlla de Sant Joan ben divertida.

El foc i les fogueres: es diu que, la Nit de Sant Joan, el foc allunya els mals esperits. La tradició és fer una foguera amb un munt d'estris vells, fustes i cartrons i, fins i tot, hi ha qui crema també els apunts de l'escola per aconseguir bones notes en el proper curs... (a molts pobles s'ha de demanar permís per encendre una foguera al carrer i fer-ho únicament allà on l'ajuntament ho indiqui).

 


S'utilitzen tot tipus de materials pirotècnics que donen a la festa soroll i lluminositat.


 Actualment, hi ha una nova celebració que s'està estenent per molts pobles: la festa del Correfoc, que consisteix en un cercavila de dimonis i bruixes que llencen foc i petards.

Però vigileu amb els petards! Heu d'anar en compte i respectar les instruccions que us indiquen els grans. Us proposem que consulteu els consells de "Compte amb els petards" que us hem preparat també en aquest especial de Sant Joan i l'estiu.

 


Durant aquesta nit és tradicional menjar coca. La més habitual és la coca de pa de pessic i fruita confitada, però també se'n fan de llardons, pinyons i de moltes altres menes.

Ep! I ara podeu fer una coca de Sant Joan. Us proposem que seguiu les instruccions de la nostra recepta i sorpreneu els vostres amics amb una deliciosa coca de Sant Joan feta per vosaltres!

 


Durant la revetlla de Sant Joan, és el moment de festejar, ballar i cantar. Per animar la festa res millor que música amb ritme per no parar de ballar durant tota la nit o fins que el cos aguanti!


Voleu sentir una cançó que ens parla de la nit màgica de Sant Joan?

 

 

 


Els fanalets, les banderoles de paper, les guirnaldes o les bombetes de colors acaben de completar la celebració i ajuden a ambientar la nit.

 


Si voleu atreure bones vibracions i energies positives, la nit màgica de Sant Joan és el moment idoni per demanar o invocar als esperits bons perquè ens ajudin i ens concedeixin els nostres desitjos.

Antigament durant la nit de Sant Joan es feien diferents sortilegis i es considerava que els conjurs tenien més efecte. Hi ha molts exemples d'encanteris i dites relacionades amb la felicitat, els estudis i la salut. També era la nit indicada per anar a collir herbes medicinals. Us proposem uns quants rituals per a què us donin bonaventura. Recordeu que s'han de fer a les 12 en punt de la nit, si no no es compliran...

Anoteu en un paper un desig o alguna cosa que vulgueu oblidar o que no vulgueu tenir aquest any. Quan siguin les 12 de la nit cremeu el paper a la foguera.

Ritual a la platja: si celebreu la revetlla a prop de la platja, apropeu-vos-hi amb els pares i amics i feu el següent ritual, és molt fàcil i divertit: descalceu-vos i fiqueu els peus a l'aigua. Cada vegada que vingui una onada l'heu de saltar, així fins saltar set onades. Fent això tindreu un any amb molta sort!

Podeu agafar unes petxines o pedres de la platja i us serviran com a talismans durant tot l'any...

Petició al mar: Un petit ritual que es fa també a la platja és demanar alguna cosa al mar. Primer us heu de treure les sabates i caminar per la platja fins que trobeu algun objecte que pertanyi al mar com un cargol, una pedra, un tros de fusta, una alga marina, etc. Agafeu l'objecte amb la mà dreta, o esquerra si sou esquerrans, i penseu en el que necessites o desitges. Escriviu a la sorra humida, on trenquen les onades, el vostre desig amb el dit. Llenceu l'objecte al mar i espereu que les onades pugin i esborrin el que heu escrit a la sorra. Tan aviat les paraules desapareguin, doneu les gràcies al mar i torneu cap a casa 


 

Recordeu que heu de felicitar el dia 24 a tots els Joans i Joanes pel seu sant!

Sabeu que el nom de Joan és d'origen hebreu (Yo-hasnam) i el seu significa és "Déu és misericordiós"?
Té moltes variants com Jan, Ian, Ivan, etc., i també està present en altres països però amb alguns canvis...

Joan  Català, holandès, polonès, txec i alemany
Juan   Castellà i Portuguès
Xan  Gallec  
Jon  Basc   
John Anglès
Jean Francès
Giovanni Italià
Johann  Alemany

Us agradaria saber que vol dir el vostre nom? Doncs a la biblioteca tenim molts llibres amb els significats dels nom. Anima't i busca el teu!

-Diccionaris de noms

 

 

Torna a l'especial estiu►