Munt de Mots

Del 14 al 25 d'octubre se celebra la catorzena edició del Festival de Narració Oral Munt de Mots, amb moltes activitats destinades a omplir la ciutat de tradició oral i literatura.

Més informació a aquesta plana del portal

Estimem la lectura en veu alta

La lectura en veu alta permet als nens i nenes que la practiquen assolir un gran nivell lector.

Existeixen diferents projectes relacionats amb aquest tipus de lectura.

A continuació,els coneixerem millor:

Llegir en veu alta : un plaer compartit

Ja es pot consultar la guia “Llegir en Veu Alta: un plaer compartit” que han presentat les Biblioteques Municipals del Maresme. La guia, elaborada amb la col·laboració de l’escriptora mataronina Lola Casas, vol ser una eina pràctica per a pares i mares, professorat i personal bibliotecari que volen llegir en veu alta amb infants d’edats compreses entre 6 i 12 anys.

La guia inclou orientacions pràctiques, propostes literàries per a tots els gustos i poemes de la Lola Casas. La guia està disponible a les biblioteques del Maresme i també en versió digital al Catàleg Aladí per a tothom interessat en aquesta pràctica.

Les biblioteques Municipals del Maresme ofereixen sessions formatives, maletes pedagògiques i lots de documents dirigits als centres educatius, programació d’activitats (tallers, clubs de lectura, exposicions...) i trobades virtuals amb referents de la lectura en veu alta, entre molts altres recursos. Aquestes biblioteques aniran informant de tots els esdeveniments programats.

A més, aquests centres volen esdevenir un dels referents de la lectura en veu alta a través de l’acompanyament, l’assessorament, la motivació i l’aprenentatge. 

Et mostren les recomanacions de tres dels contes que surten a la guia:

Les bruixes

Dahl, Roald

Barcelona : Estrella Polar, 2009

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Les Bruixes explica la història d'un nen de set anys, que amb l'ajut de la seva extraordinària àvia s'enfronta a la terrible associació de bruixes d'Anglaterra comandades per la seva maligna Reina. El problema rau en el fet que aquestes no són les típiques bruixes dels contes tradicionals, sinó dones corrents que es vesteixen amb robes corrents i porten una vida corrent. Aquesta normalitat els permet actuar lliurement sense ser descobertes i fer malifetes contra els nens. 

Adequat d' 11 a 12 anys.


Sóc una nou

Osés, Beatriz

Barcelona : Edebé, 2018
>Veure disponibilitat a l’eBiblio

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Aquesta és una història difícil de creure. malgrat això l'autora aconsegueix a més de fer-a creïble, emocionar a tots els seus lectors. La protagonista és una advocada la Rossana Marinetti que té fama d'amargada i antipàtica. La seva vida canviarà totalment quan un nen cau d'una branca del seu jardí. Per tal de quedar-se amb el petit i cuidar-lo, l'advocada està disposada a fer el millor judici de la seva carrera professional.

Adequat de 9 a 10 anys.

Recomanat per les Biblioteques de Granollers.


El senyor dels lladres

Funke, Cornelia

Barcelona : Columna, 2005

Veure disponibilitat al catàleg Aladí

Amb una història que ens recorda l'Oliver Twist de Dikens, dos germans orfes  escapen de casa la seva tieta que els vol separar i van a Venècia, allà entraran en contacte amb El senyor dels lladres, el cap d'una colla de nois que sobreviuen als carrers de Venècia.

Premi Protagonista Jove 2004

Adequat d'11 a 12 anys.

Recomanat per Montse Fàbregas Dachs de la Biblioteca Joan Triadú de Vic.


Alguns exemples que surten a la guia:

Versos perversos

 El vol de l'oreneta

El viatge del Saltamartí

Cors de gofra

Vermell tacat

Més informació sobre el projecte

Data de creació 09-03-2021 Última actualització 17-03-2023

Hi havia una vegada

Les Biblioteques de Sabadell volem oferir-vos el que millor tenim: un munt de contes, per tal que expliqueu i escampeu milers d’històries. Comencem?

En aquesta guia us presentem una selecció de contes i novel·les per explicar. Ja sigui per la història i personatges, pel ritme i sonoritat de les seves paraules, per l’imaginari que creen... són propostes fantàstiques per ser llegides en veu alta. Es tracta, però, d’una petitíssima mostra. Us convidem a visitar la vostra biblioteca o llibreria de confiança i descobrir altres mons, altres històries. Perquè escoltar contes ens arrela al passat, ens qüestiona el present i ens fa somiar el futur.

La guia hi havia una vegada... destaca tres llibres que ajuden amb les tècniques de lectura. 

Aquestes són les 5 propostes destacades de la guia, adreçades a diferents edats:

Mira la guia

Certamen de lectura : Veualta

El Certamen Nacional  Infantil i Juvenil : Lectura en Veu Alta canvia de nom i ara es diu simplement : Veu alta.

Durant el curs 2022-2023 s'està celebrant la segona edició sota aquesta nova denominació.

En aquest concurs els alumnes seleccionats per les escoles participants han de llegir en veu alta les obres proposades. Hi ha diverses categories segons els nivells acadèmics, entre 3r de Primària i 4r de l'ESO. També hi ha una categoria colectiva amb tres participants.

Es fan diverses fases eliminatòries fins arribar a la Gran final. Hi ha per tant semifinals i una primera fase prèvia que ha de fer cada centre participant.

La Festa de la lectura se celebrarà el 7 de juny de 2023 al Teatre Nacional de Catalunya. És l’acte de lliurament de premis als guanyadors i guanyadores territorials i una mostra de lectura (no competitiva).

Més informació 

Aquests són els 5 llibres triats per a la fase semifinal:

 

Data de creació 09-03-2021 Última actualització 17-03-2023

Els Contacontes

Vet aquí en aquell temps que les bèsties parlaven i les persones callaven …

Si sents aquesta frase (o Una vegada hi havia… o   En un país molt llunyà hi havia …saps que estàs a punt d’endinsar-te en una meravellosa història de la mà d’una o d’un contacontes

CONSELLS PER INICIAR-TE  AL NOBLE  ART D’EXPLICAR CONTES.

  • Escollir molt bé la historia. No val qualsevol, sino aquella amb la que et trobis bé, que t’agradi
  • Conèixer molt bé el que s’explica, però sense aprendre-la de memòria. Les paraules han de ser les teves, les que tu domines millor per expressar allò que vols dir.
  • Modular bé la veu  segons del moment de la narració o del personatge (xiuxiueig, neutre, crit)
  • Trobar el to adequat en cada història ( divertit, seriós, dramàtic)
  • Donar-li ritme a la narració, per no fer-la avorrida ni massa llarga
  • Dominar els moments de silenci per crear emoció o distensió.
  • No cal fer teatre, però si expressar amb tot el cos: les mans, els ulls, la cara
  • Dominar l’espai i que aquest sigui tranquil i silenciós
  • Memoritzar les formules màgiques d’inici i de tancament

Saps que existeix el Dia Internacional de la Narració Oral? La idea es va originar a Suècia quan un grup de narradors van decidir celebrar, el 20 de març, l’inici de la primavera explicant contes per tot el país. Poc a poc l’esdeveniment es va anar estenent a altres països fins que, avui dia, pràcticament, es celebra a tot el món. La commemoració cada any té un tema comú.

Més informació sobre els contacontes

Lectura en veu alta : Crece leyendo conmigo

El Centro Nacional de Innovación e Investigación Educativa proposa a través del web Leer.es recursos y tècniques de foment de la lectura destinats a les famílies i als docents amb l'objectiu de apropar el llibre a prelectors i primers lectors i fomentar l'hàbit lector en nens i adolescents.

La Fundación Germán Sánchez Ruipérez elabora aquest projecte.

 El projecte presenta recursos audiovisuals diferents per a cada grup d'edat  (fins els 3 anys, de 4 a 7, de 8 a 11 i mes de 12 anys) amb diferents estratègies que poden utilitzar els adults per generar el gust per la lectura.

Un altre recurs molt important:

La plana de Lecxit acumula alguns recursos https://lecxit.cat/recursos/

Ves a la plana de famílies

Ves a la plana de llibres

Data de creació 09-03-2021 Última actualització 17-03-2023