25 N - Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones

El 25 de Novembre es commemora el Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones

Un dia important per trencar amb els estereotips de gènere i les relacions abusives i violentes. I també per apoderar-nos com a dones. 

Volem compartir amb tu aquests recursos amb l'objectiu de prevenir la violència de gènere.

Recomanacions

 • Els homes plorem

  Els Homes plorem

  Turu, Joan

  [Vilanova i la Geltrú] : El Cep i la Nansa Edicions, novembre de 2021

  Fer-se gran no és gens fàcil i el Nil, el protagonista de la història, no sap ben bé com sortir-se’n. Quina imatge cap projectar de cara als altres? Es mostra tal com és o bé intenta encaixar en el que la societat indica? El conte de Joan Turu ressegueix les passes del Nil en el trànsit de la infantesa a la preadolescència i comprovem que sí, que els homes ploren. Les llàgrimes no el fan més feble sinó al contrari: el mostren com una persona que sap reconèixer els propis sentiments... i només així pot comprendre els dels altres.

  Les històries adreçades al públic infantil publicades en els darrers anys intenten fer un esforç per acabar amb els rols de gènere predefinits i que fins fa ben poc semblaven intocables. Turu ho fa de manera senzilla en un àlbum que pot esdevenir una excel·lent eina per a la lectura compartida. Ja hem conegut princeses valentes, guerrers que tenen por i, amb lletra ben gran, aquest conte ens diu que “els homes ploren” i que quina sort tenen de poder-ho fer.

  Adequat de 6 a 8 anys.

  Recomanat per Anna Cabeza de la Bib. del Nord de Sabadell

  24/11/2022
  Mitjana (0 Vots)
 • La casa del mar en calma

  La Casa del Mar en Calma

  Fernández Cortés, Itziar

  Madrid : El Hilo, 2020

  El món de la Lola i de la seva mare Carmen s’enfosquia cada tarda quan el seu pare tornava a casa. Carmen va perdre el seu somriure i cada cop se sentia més i més petita. Fins que un dia la mare no va aguantar més i li va dir a la Lola que fes la maleta perquè havien de viatjar a un lloc on recuperar el somriure perdut. I així va ser com van arribar a “la casa del mar en calma”. Lola sentia por i un munt d’emocions al seu interior. Però poc a poc, i amb l’ajuda d’un grup de dones valentes i dels nens i nenes que habitaven la casa, van anar recuperant-se i mirant cap a un futur que només elles escriurien.

  Aquest conte escrit per Itziar Fernández Cortés i il·lustrat per Lorena Zamora Blanco és una eina molt útil per explicar els més menuts el que significa ingresar en una casa d’acollida i haver de lluitar contra un cúmul d’emocions, a vegades fins i tot contradictòries, com li passa a la Lola, la nostra protagonista, que no acaba d’entendre el sentiment vers el seu pare “¿Se puede querer y odiar al mismo tiempo?”

  Com bé apunta al pròleg Pepa Horno Goicoechea (consultora en infancia) “este cuento es un acto de amor y de rigor técnico, todo junto”

  Adequat de 9 a 10 anys.

  Recomanat per Núria Cañadas de la Biblioteca de Viladecans

  22/11/2022
  Mitjana (0 Vots)
 • El cavaller que no volia lluitar

  El Cavaller que no volia lluitar

  Docherty, Helen

  Madrid : Maeva, cop. 2017

  No hi ha manera, en Jan no vol lluitar! En lloc de barallar-se, s’estima més llegir. Els seus pares li diuen que, essent un cavaller, alguna cosa o altra haurà de fer. Aleshores en Jan s’endú l’espasa i l’escut que li donen els seus germans, omple les alforges del seu fidel cavall amb un bon carregament de llibres, i comença el seu viatge a la recerca dels personatges més ferotges de la contrada. 

  I tu, ja saps com amansir un drac? 

  Aquest conte ens convida a qüestionar-nos la necessitat de les baralles per a resoldre malentesos. El protagonista té molt clar que les coses no es fan així, i s’estima més recórrer a l’amabilitat, al respecte i als bons contes per aconseguir tornar a casa com un bon cavaller!

  Adequat de 6 a 8 anys.

  Recomanat per Gemma Artigas de la Biblioteca Antoni Comas de Mataró

  22/11/2022
  Mitjana (0 Vots)
 • Els homes no peguen

  Els Homes no peguen

  Moncó Rebollo, Beatriz

  Barcelona : Bellaterra, 2006

  Quina pena més gran va tenir en Xavier quan va veure la realitat del que passava  a casa del seu amic i veí Alex. Poc a poc  va anar descobrint el que succeïa . Xavier  preguntava als seus pares sobre algun comportament estrany  de l’Àlex.  Però ells només coneixien el tarannà del pare de l’Àlex quan estava al carrer o en el bar. Tothom s’havia adonat que tenia una personalitat molt forta era una persona oberta i extravertida. Li agradava estar al bar i  parlar amb veu forta.

  Però ells no sabien ben bé que passava a casa del veí perquè es clar, les parets no poden parlar. Oi? Ui, ui!! si  aquestes parlessin, tot el veïnatge hagués protegit millor a la mare de l’Àlex. Perquè es difícil d’explicar a un nen el que es la violència masclista, perquè es agosarat introduir-se en la llar dels altres, perquè es delicat parlar-ne i sobretot perquè es dificultós veure la realitat de la nostra societat.

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Recomanat per Carme Sanuy de la Bib. Central de Terrassa

  18/11/2022
  Mitjana (0 Vots)
 • ¡Estela, grita muy fuerte!

  ¡Estela, grita muy fuerte!

  Olid, Bel

  México : Fineo, 2008

  L’Estela és una nena alegre, imaginativa i molt familiar. Els diumenges va a dinar casa dels seus avis, li encanta la truita de patates i les croquetes que cuina la seva àvia. Però fa uns quants diumenges que les coses no acaben d’anar bé amb el seu tiet. Un dia la seva mestra de l’escola li explica un truc per demanar ajuda quan algú la faci sentir malament. Cal que sempre expliqui a algú de confiança si una persona la fa sentir incòmode, i si aquesta persona no deixa que fer-ho, el millor que pot fer és cridar ben fort fins que vingui algú a ajudar-la. Mai, mai, mai, ha de sentir-se malament per culpa d’una altra persona.

  Recomanem fer la lectura d’aquest conte de forma compartida, en família, per tal d’acompanyar els infants en la difícil detecció de les situacions d’abús, sobretot dins l’entorn familiar. La voluntat d’aquest conte és afavorir una bona comunicació familiar sobre aquelles situacions incòmodes i perjudicials per als menors.

  Adequat de 9 a 10 anys.

  Recomanat per Gemma Artigas Torrent de la Biblioteca Antoni Comas de Mataró

  09/11/2022
  Mitjana (0 Vots)
 • El Teu cos és un tresor

  El Teu cos és un tresor

  García Marqués, Margarita

  Madrid : Editorial Sentir, [2019]

  Aquest manual en forma de conte serveix per donar als nens eines sobre prevenció i explica com actuar de cara a un possible abús sexual.

  Escrit per la psicòloga clínica Margarita García Marqués, presidenta i fundadora de l’Associació per a la Sanació i Prevenció dels Abusos Sexuals en la Infància (ASPASI), ens presenten a l’Alma i en David, els protagonistes de la nostra història, a qui se’ls ensenyarà que el nostre cos és un tresor i que si algú et fa una cosa que no t’agrada o et fa sentir estrany, pots dir “No!” , i que malgrat et faci vergonya, has de ser valent i explicar-ho a algun adult en qui confiïs.

  Al final del llibre trobareu unes recomanacions per als adults per poder prevenir-lo, i pautes sobre com actuar si ja s’ha produït.

  Un llibre molt clar i entenedor gràcies a les boniques il·lustracions d’Elisa Bernat Guerrero per explicar els més petits temes difícils d’explicar.

  Adequat de 6 a 8 anys.

  Recomanat per Núria Cañadas Rodríguez de la Biblioteca de Viladecans

  09/11/2022
  Mitjana (0 Vots)

Quan dic no, és no!

 

Et recomanem aquesta guia de contes molt especial. Ens ensenyen a identificar les violències masclistes en edats primerenques i donen eines als  infants per fer-hi front i no reproduir-les en créixer.

 

Activitat virtual

Jocs cooperatius

Prevenir la violència de gènere és una tasca que cal fer des de la infància educant la canalla en la igualtat i en el respecte. 

Et recomanem aquesta selecció de 30 jocs cooperatius seleccionats amb criteris d’igualtat de gènere i no violència realitzada per la Fundesplai.