25 N - Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones

El 25 de Novembre es commemora el Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones

Un dia important per trencar amb els estereotips de gènere i les relacions abusives i violentes. I també per apoderar-nos com a dones. 

Volem compartir amb tu aquests recursos amb l'objectiu de prevenir la violència de gènere.

Recomanacions

 • Sola al bosc

  Demarco, Magela

  [Barcelona] : Edicions Bellaterra, [2020]

  A vegades,  ens consta expressar les nostres emocions i sentiments. A els infants també els hi costa. Per aquest motiu, és important parlar de tot a l’adult. Sobretot, al pare, la mare, aquella persona gran que saps que t’estima per sobre totes les coses. No hem de tenir por i dir el que pensem, el que ens neguiteja i el que ens preocupa. També el sentiment de les coses que ens fan riure, ens alegren i que  gaudim. L’adult ha de comprendre i estar atent del que diu l’infant.

  Aquest llibre té un color fosc al principi però quan la protagonista crida i parla sobre el que li passa, llavors, les seves pàgines comencen a tenir color. Colors  vius i preciosos, així es com encararà la vida la protagonista a partir d’ara amb alegria i seguretat.

  Adequat de 6 a 8 anys.

  Recomanat per Carme Sanuy de la Bib. de Terrassa Central

  18/11/2021
  Mitjana (0 Vots)
 • L'Examen de conduir

  L'Examen de conduir

  Canals, Mercè

  Barcelona : Baula, octubre de 2019

  La Trementina té cor de marinera, però per culpa de les normes de l’època, es passa tot el dia al Palau sargint mitges, capes i camises del compte.

  Per sort, el Rei, en un atac d’amor acaba d’afegir una nova clàusula a les Reials Normes de conducció i, a partir d’ara, les dones es podran treure el carnet de carrossa i vaixell. La Trementina no s’ho pensa dues vegades, llença fil i agulla i corre a la nauescola disposada a aprovar a la primera la teòrica i la pràctica. Però els examinadors no li posaran fàcil: no paren de recordar-li que les dones no haurien de fer aquestes coses, amb les mans tan fines!

  La Trementina no es dona per vençuda i intenta no perdre els nervis, però davant de segons quines actituts, és molt fàcil perdre la paciència!!

  Adequat de 6 a 8 anys.

  Recomanat per Glòria Gorchs Portero de la Biblioteca Roca Umbert de Granollers.

  15/11/2021
  Mitjana (0 Vots)
 • L'impermeable de l'Aurora

  L'Impermeable de l'Aurora

  Márquez, María

  [Barcelona] : Bellaterra, 2020

  Quan el pare de l’Aurora arriba a casa, ella s’amaga sota el llit amb el seu gatet per resguardar-se del monstre que atemoreix la seva mare. La mare li ha regalat un impermeable blanc amb botons de colors, i li ha dit que l’impermeable, igual que fa relliscar les gotes de pluja, farà que la por rellisqui i no entri en el seu cor.

  Però van passant els dies i el monstre continua rugint i fent plorar la mare, i mica en mica els botons de colors es van tornar grisos i l’impermeable blanc es va tenyir de negre. Fins que un dia la mare va dir prou, “va cridar tan fort com va poder i es va enfrontar a aquell monstre terrible” Aquell dia l’impermeable de l’Aurora no va tornar a ser blanc, sinó violeta, el color de la igualtat, el coratge i la llibertat. I l’Aurora i la seva mare han tornat a ser felices.

  La seva autora, Maria Márquez, psicòloga, professora d’educació secundària i responsable de l’Instituto de la Mujer de Castilla-La Mancha a Ciudad Real, ha escrit aquest conte per crear consciència i sensibilitzar sobre la violència de gènere , i per fer-la visible.

  El llibre, il·lustrat per Paco Ortega, inclou una guia didàctica elaborada per Carmen Pimienta Vallez per tots aquells, professionals o pares preocupats per donar una bona educació en igualtat i no violència en els nostres infants.

  Adequat de 6 a 8 anys.

  Recomanat per Núria Cañadas de la Biblioteca de Viladecans.

  15/11/2021
  Mitjana (0 Vots)
 • Rosa caramel

  Rosa caramel

  Turin, Adela

  Barcelona : Hipòtesi, 2011

  Aquest meravellós i tendre conte narra la història d'un grup d'elefants molt diferents dels que estem acostumats: les femelles elefant són roses! D'un rosa caramel preciós! A canvi de lluir aquest fantàstic color, les elefantetes han de viure tancades a un tros de prat i no poden menjar res més que peònies. En canvi, els seus germans, cosins i amics fan el que volen i mengen el que volen. Però la tradició canvia amb la Guillermina, una elefanteta gris que, cansada, decideix trencar les normes.

  Adequat de 3 a 6 anys.

  Recomanat per Núria Martínez Martínez. Bib. Valentí Almirall de El Papiol.

  10/11/2021
  Mitjana (0 Vots)
 • Un lloc per la Rula

  Un Lloc per a la Rula

  Pavón, Mar

  Sant Feliu de Guíxols : Tramuntana, cop. 2015

  Dedicat per l’autora a “totes les nenes sotmeses, que ocupen llocs imposats i viuen destins aliens”. Una dedicatòria que encaixa perfectament amb la història de la Rula, una nena que busca el seu lloc en un món on tothom li dóna ordres: has d’estar a la cuina per cuinar, a l’escola per netejar, has de tenir cura dels teus germans, has de casar-te i obeir al teu marit... Fins que un dia, la Rula pren una decisió.

  Adequat de 6 a 8 anys.

  Recomanat per Núria Martínez Martínez. Bib. Valentí Almirall de El Papiol.

  10/11/2021
  Mitjana (0 Vots)
 • La Laura té dues mares

  La Laura té dues mares

  Fitó, Yolanda

  Barcelona : Bellaterra, 2015

  Totes les persones som iguals i a la vegada diferents, i , a les famílies, els passa el mateix: N´hi ha de formades per un pare i una mare, d'altres estan formades per dos pares o dues mares. Aquest llibre mostra la varietat de situacions familiars en què les nenes i els nens, viuen i creixen.

  És un recurs pedagògic en favor de la diversitat i la convivència

  Aquest conte explica d'una manera tendre i entenedora la diversitat afectiva, hi ha moltes maneres d'estimar i totes són vàlides.


  Més informació:

  Recomanat per Gemma Vicente. Bib. Marquès de Remisa. Sant Hipòlit de Voltregà

  10/11/2021
  Mitjana (0 Vots)

Quan dic no, és no!

 

Et recomanem aquesta guia de contes molt especial. Ens ensenyen a identificar les violències masclistes en edats primerenques i donen eines als  infants per fer-hi front i no reproduir-les en créixer.

 

Jocs cooperatius

Prevenir la violència de gènere és una tasca que cal fer des de la infància educant la canalla en la igualtat i en el respecte. 

Et recomanem aquesta selecció de 30 jocs cooperatius seleccionats amb criteris d’igualtat de gènere i no violència realitzada per la Fundesplai.