25 N - Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones

El 25 de Novembre es commemora el Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones

Un dia important per trencar amb els estereotips de gènere i les relacions abusives i violentes. I també per apoderar-nos com a dones. 

Volem compartir amb tu aquests recursos amb l'objectiu de prevenir la violència de gènere.

Recomanacions

  • El Bloc de las edades

    Rodríguez, Manuel J.

    [Zaragoza] : Edelvives, cop. 2018

    “El bloc de las edades” és l’enigmàtic regal que rep Laura de la seva tieta dels EEUU. Un bloc que té la facultat de predir els fets futurs, i que posa en alerta a la protagonista quan hi dibuixa la fotografia d’ella amb les seves tres millors amigues. El bloc transforma la imatge com si passessin els anys i una de les seves amigues desapareix. Laura sospita que està vinculat amb la relació de la seva amiga amb un noi gelós, obsessiu i violent.

    L’autor, Manuel J. Rodríguez, fa 12 anys que es va aventurar a  escriure i des de llavors ha fet novel·les infantils i juvenils on reflexa els conflictes i les realitats socials.

    La novel·la enganxa sense dubte i aborda, de forma clara i intel·ligent, un tema necessari per parlar en la literatura dirigida als joves com és el maltractament dins les relacions. Va guanyar el XVIII Premio de Literatura Juvenil Alandar i està dins 200 títols de la llista d’honor OEPLI 2018.

    Més informació:

    Recomanat per Magda Berges Giral. Bib. El Molí. Molins de Rei.

    20/02/2024
  • L'Impermeable de l'Aurora

    Márquez, María

    [Barcelona] : Bellaterra, 2020

    Quan el pare de l’Aurora arriba a casa, ella s’amaga sota el llit amb el seu gatet per resguardar-se del monstre que atemoreix la seva mare. La mare li ha regalat un impermeable blanc amb botons de colors, i li ha dit que l’impermeable, igual que fa relliscar les gotes de pluja, farà que la por rellisqui i no entri en el seu cor.

    Però anaven passant els dies i el monstre continuava rugint i fent plorar la mare, i mica en mica els botons de colors es van tornar grisos i l’impermeable blanc es va tenyir de negre. Fins que un dia la mare va dir prou, “va cridar tan fort com va poder i es va enfrontar a aquell monstre terrible” Aquell dia l’impermeable de l’Aurora no va tornar a ser blanc, sinó violeta, el color de la igualtat, el coratge i la llibertat.

    I l’Aurora i la seva mare han tornat a ser felices.

    La seva autora, Maria Márquez, psicòloga, professora d’educació secundària i responsable de l’Instituto de la Mujer de Castilla-La Mancha a Ciudad Real, ha escrit aquest conte per crear consciència i sensibilitzar sobre la violència de gènere , i per fer-la visible.

    El llibre, il·lustrat per Paco Ortega, inclou una guia didàctica elaborada per Carmen Pimienta Vallez per tots aquells, professionals o pares preocupats per donar una bona educació en igualtat i no violència en els nostres infants.

    Adequat de 6 a 8 anys.

    Recomanat per Núria Cañadas Rodríguez. Biblioteca de Viladecans

    27/11/2023
  • Nenes i nens feministes

    Lacasa, Blanca

    [Madrid] : NubeOcho , Abril, 2022

    Aquest llibre ens pot ajudar a explicar a la canalla -i també als adults- què vol dir ser feminista d'una manera ben planera i amb les il·lustracions coloristes i tendres de Gusti.
    Els autors, Blanca Lacasa i Luis Amavisca, ens presenten un ventall de situacions quotidianes on el feminisme hauria d'estar sempre present si volem garantir la igualtat entre les persones i si volem animar als nostres infants a créixer desenvolupant-se sense pors ni condicionaments de cap mena.
    Coses tan petites i tan banals com la mida del cabell, la professió, el color de la roba, les disfresses, els amics, amb quines joguines jugarem, l'expressió lliure o la repressió dels sentiments són alguns dels aspectes que tradicionalment s'han diferenciat segons el gènere i que poden limitar a les persones.

    En aquest conte, veiem com ser feminista significa eliminar aquesta separació que potser encara arrosseguem de manera inconscient i com el feminisme promou la igualtat per tothom, no només per a les dones.

    Adequat de 3 a 6 anys.

    Recomanat per Bib. Bigues i Riells del Fai.

    27/11/2023
  • Els Homes plorem

    Turu, Joan

    [Vilanova i la Geltrú] : El Cep i la Nansa Edicions, novembre de 2021

    Fer-se gran no és gens fàcil i el Nil, el protagonista de la història, no sap ben bé com sortir-se’n. Quina imatge cap projectar de cara als altres? Es mostra tal com és o bé intenta encaixar en el que la societat indica? El conte de Joan Turu ressegueix les passes del Nil en el trànsit de la infantesa a la preadolescència i comprovem que sí, que els homes ploren. Les llàgrimes no el fan més feble sinó al contrari: el mostren com una persona que sap reconèixer els propis sentiments... i només així pot comprendre els dels altres.

    Les històries adreçades al públic infantil publicades en els darrers anys intenten fer un esforç per acabar amb els rols de gènere predefinits i que fins fa ben poc semblaven intocables. Turu ho fa de manera senzilla en un àlbum que pot esdevenir una excel·lent eina per a la lectura compartida. Ja hem conegut princeses valentes, guerrers que tenen por i, amb lletra ben gran, aquest conte ens diu que “els homes ploren” i que quina sort tenen de poder-ho fer.

    Adequat de 6 a 8 anys.

    Recomanat per Anna Cabeza de la Bib. del Nord de Sabadell

    24/11/2022
  • La Casa del Mar en Calma

    Fernández Cortés, Itziar

    Madrid : El Hilo, 2020

    El món de la Lola i de la seva mare Carmen s’enfosquia cada tarda quan el seu pare tornava a casa. Carmen va perdre el seu somriure i cada cop se sentia més i més petita. Fins que un dia la mare no va aguantar més i li va dir a la Lola que fes la maleta perquè havien de viatjar a un lloc on recuperar el somriure perdut. I així va ser com van arribar a “la casa del mar en calma”. Lola sentia por i un munt d’emocions al seu interior. Però poc a poc, i amb l’ajuda d’un grup de dones valentes i dels nens i nenes que habitaven la casa, van anar recuperant-se i mirant cap a un futur que només elles escriurien.

    Aquest conte escrit per Itziar Fernández Cortés i il·lustrat per Lorena Zamora Blanco és una eina molt útil per explicar els més menuts el que significa ingresar en una casa d’acollida i haver de lluitar contra un cúmul d’emocions, a vegades fins i tot contradictòries, com li passa a la Lola, la nostra protagonista, que no acaba d’entendre el sentiment vers el seu pare “¿Se puede querer y odiar al mismo tiempo?”

    Com bé apunta al pròleg Pepa Horno Goicoechea (consultora en infancia) “este cuento es un acto de amor y de rigor técnico, todo junto”

    Adequat de 9 a 10 anys.

    Recomanat per Núria Cañadas de la Biblioteca de Viladecans

    22/11/2022
  • El Cavaller que no volia lluitar

    Docherty, Helen

    Madrid : Maeva, cop. 2017

    No hi ha manera, en Jan no vol lluitar! En lloc de barallar-se, s’estima més llegir. Els seus pares li diuen que, essent un cavaller, alguna cosa o altra haurà de fer. Aleshores en Jan s’endú l’espasa i l’escut que li donen els seus germans, omple les alforges del seu fidel cavall amb un bon carregament de llibres, i comença el seu viatge a la recerca dels personatges més ferotges de la contrada. 

    I tu, ja saps com amansir un drac? 

    Aquest conte ens convida a qüestionar-nos la necessitat de les baralles per a resoldre malentesos. El protagonista té molt clar que les coses no es fan així, i s’estima més recórrer a l’amabilitat, al respecte i als bons contes per aconseguir tornar a casa com un bon cavaller!

    Adequat de 6 a 8 anys.

    Recomanat per Gemma Artigas de la Biblioteca Antoni Comas de Mataró

    22/11/2022

Activitats

No hi ha resultats.

Quan dic no, és no!

 

Et recomanem aquesta guia de contes molt especial. Ens ensenyen a identificar les violències masclistes en edats primerenques i donen eines als  infants per fer-hi front i no reproduir-les en créixer.

 

Activitat virtual

Jocs cooperatius

Prevenir la violència de gènere és una tasca que cal fer des de la infància educant la canalla en la igualtat i en el respecte. 

Et recomanem aquesta selecció de 30 jocs cooperatius seleccionats amb criteris d’igualtat de gènere i no violència realitzada per la Fundesplai.