Figure detail - Gènius

Figure

Galileu
Galileu

Retrat de Galileu

Va néixer prop de Pisa el 15 de febrer de 1564. Va estudiar amb monjos i al 1581 va ingressar en la Universitat de Pisa per a estudiar medicina. Al cap de poc temps va canviar els seus estudis per la filosofia i les matemàtiques, abandonant la universitat al 1585 sense haver arribat a obtenir el títol. Al 1589 ja treballava com professor de matemàtiques . Després va ensenyar a Pàdua i Florència.

Malgrat que el gruix de les seves investigacions són sobre astronomia i les marees, els seus primers  descobriments són les lleis del pèndol i les lleis del moviment accelerat.

Al 1609 va sentir que als Països Baixos havien inventat un telescopi. Es diu que van arribar a les seves mans els plànols d’aquest primer projecte i que amb ells al desembre de 1609 Galileu ja havia construït un telescopi de vint augments, amb el qual va descobrir muntanyes i cràters a la Lluna. També va observar que la Via Làctia estava formada per estrelles i va descobrir els quatre satèl·lits majors de Júpiter. Al març de 1610 va publicar aquests descobriments i la seva fama li va valer d'ésser nomenat matemàtic de la cort de Florència, on va poder dedicar-se a investigar i escriure. 

Sis anys més tard els llibres de Copèrnic van ser censurats per un edicte i Galileu va haver de deixar de dir que la Terra es movia i que no era centre de l’univers. Decideix  investigar un mètode per a determinar la latitud i longitud en el mar basant-se en les seves prediccions sobre les posicions dels satèl·lits de Júpiter.

Anys més tard un llibre seu sobre les marees provoca que fos cridat a Roma per la Inquisició a fi de processar-lo. Galileu va ser obligat a abjurar al 1633 i se'l va condemnar a presó perpètua (condemna que li va ser commutada per arrest domiciliari)

L'última obra de Galileu, "Consideracions i demostracions matemàtiques sobre dues ciències noves relacionades amb la mecànica", publicada a Leiden al 1638, revisa i afina els seus primers estudis sobre el moviment i els principis de la mecànica en general. Aquest llibre va obrir el camí  a científics posteriors com Newton i Kepler.

Ves a la plana principal de l'especial de Copèrnic

Source:

La teva privacitat és la nostra prioritat

Aquest portal web únicament utilitza galetes pròpies amb finalitat tècnica, no recapta ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu coneixement. No obstant això, conté enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a la de la Diputació de Barcelona que vostè podrà decidir si accepta o no quan accedeixi a ells.         Més informació