La Vida de Copèrnic
Nicolau Copèrnic va ser un home del seu temps, el Renaixement, un home erudit amb molta curiositat per les diferents branques del coneixement: matemàtiques, medicina, dret, teologia... Però el que més el va interessar, i és precisament pel que és actualment conegut, va ser l’estudi del cel. Durant la seva vida va ser considerat un expert en la matèria i és en base a les seves teories que la ciència actual sosté que la posició de la Terra en la nostra galàxia, la Via Làctia, no és ni estàtica ni cèntrica.
Copèrnic va néixer a Torun (Polònia) el 19 de febrer de 1473, en una família comodada, tot i què de ben petit va perdre part de la seva posició econòmica desprès de la mort del seu pare. Va ser tutelat per un tiet per part de mare, que el va encaminar cap l’estudi, primer a la universitat de Polònia i després a diferents ciutats d’Itàlia, Bolonya, Pàdua, Ferrara, on va tenir l’oportunitat de conèixer importants mestres d’astronomia.
Tot i que el seu entreteniment era l’estudi dels astres, va treballar com a canonge en Frombork (Polònia), jurista, governador, matemàtic i metge. Al 1543, any de la seva mort, va publicar Sobre les revolucions de les esferes celestes, escrit al 1532. En aquest llibre exposa la teoria coneguda com heliocentrisme, en la que exposa que el sol es troba al centre del sistema solar i la resta dels planetes, incloent la Terra, giren al seu voltant.
El seu llibre va ser censurat i, amb el pas del temps, inclòs en l’Index librorum prohibitorum (Índex de llibres prohibits), llista de llibres que l’església catòlica considerava incompatibles amb la moralitat i la fe cristianes. La teoria d’en Copèrnic entrava en contradicció amb la paraula de Déu, recollida a la Bíblia, que posa l’home en el centre de l’univers.