Gènius - Biblioteca Virtual

Detall d’imatge - Gènius

Ruta de navegació

Imatge

L'os bru
L'os bru

aa

Mitjana (0 Vots)

D’óssos n’hi ha de molts tipus: polar, negre, tibetà, malai, morrut, de l’antifaç  però aquest que veus a la foto és un ós bru. Un ós que et pots trobar ben a prop, al Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Coses que estaria bé conèixer d’aquest impressionat animal?

  • Viu uns 25 anys en estat salvatge, i fins a 30 anys si està en captivitat
  • És molt gran. La seva longitud corporal que varia entre 1,50m i 2,95 m (depenent de la subespècie) i pot pesar entre 100 kg i 675 kg. Els mascles són més grans i pesen més que les femelles.
  • És plantígrad, fa servir les potes davanteres i posteriors per caminar, tot i que pot aixecar-se i mantenir-se sobre les potes posteriors si ho necessita
  • El color del seu pelatge varia molt entre aquests óssos: del marró molt fosc fins el daurat clar o també diferents tonalitats de grisos. El renoven a l’època d’estival cada any.
  • La visió no la té molt desenvolupada, a llarga distància reconeixen formes i els animals en moviment,  però no els detalls.  L’olfacte i l’oïda sí que els tenen molt desenvolupats, especialment el primer, i  són els seus grans aliats en la vida quotidiana per detectar els seus enemics i les seves fonts d’aliment.
  • És un animal omnívor, s’alimenta tant d’animals com de vegetals. La seva dieta, però, és essencialment vegetal  (fruits i arrels) i és molt aficionat a la mel. També menja insectes i petits invertebrats, salmons i carronya .
  • Durant el temps d’hivernació, cap al mes de gener,  és  quan neixen les cries, entre una i tres per part. Els cadells viuen amb la mare al voltant d’un any i mig.

Sabies que és molt difícil trobar-se amb un ós a la muntanya? Si sent que hi ha algú a prop, la seva reacció és allunyar-se per no coincidir. Així que si penses que hi ha possibilitats de creuar-te amb un, el millor que pots fer és ajudar-li a detectar-te. I si el tens al davant, recorda que és millor que et moguis  lentament i provis d’allunyar-te poc a poc.


Per a més informació: http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/alt-pirineu/coneixeu-nos/patrimoni-natural-cultural/fauna/los_bru/

Per a més informació: http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/alt-pirineu/coneixeu-nos/patrimoni-natural-cultural/fauna/los_bru/

Contes d’óssos

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/31iyHsAJlxL._BO1,204,203,200_.jpg

https://portadesbd.diba.cat/img.php?i=b16200809&isbn=9788483305973&log=0&m=g

https://portadesbd.diba.cat/img.php?i=b18873030&isbn=9788426145017&log=0&m=g

https://portadesbd.diba.cat/img.php?i=b16140539&isbn=9788489825734&log=0&m=g

https://portadesbd.diba.cat/img.php?i=b18051236&isbn=9788494178955&log=0&m=g

Historias de Winny de Puh

Un ós anomenat Paddington

El petit Ós

Björn : sis històries d'un ós

L'Ós blanc : conte inspirat en una llegenda inuit

¡Pero yo soy un oso!

 

 

 

 

 

 

Font d'informació: a