Guia de lectura

Cuina marinera

Cuina marinera

A l’estiu, més que en qualsevol altra època de l’any, ve molt de gust cuinar i/o degustar els fruits del mar. Els productes locals i de temporada, ja sigui peix o marisc, ens assegura els àpats més plaents, saborosos, saludables i equilibrats i el seu consum responsable la biodiversitat i l’equilibri mediambiental .

La riquesa  gastronòmica de la majoria dels receptaris sobre cuina marinera que trobem  als llibres especialitzats les hem aprés dels pescadors. Alguns dels seus plats han esdevingut dels més emblemàtics de la cuina catalana. Ells han popularitzat la cuina de barca amb picades com ara el romesco o l’allioli, i altres plats com el suquet, arrossos mariners i fideuades…

La cuina dels pescadors la podem classificar en dos models: La cuina de barca o de ranxo que és més la cuina de treball, de caire funcional. Per altra banda, tenim la cuina de cala o de barraca, que és més lúdica, per plaer o social.

La cuina de barca és el menjar popular i comunal dels pescadors per antonomàsia. Consisteix en un plat únic d’execució senzilla, realitzat amb ingredients humils però nutritius per satisfer les seves necessitats calòriques. Aquest tipus de  cuina es reproduí i perfeccionà a les llars, a les barraques de la costa i, per extensió, als restaurants. Avui, la cuina dels pescadors és una de les icones de la identitat gastronòmica del litoral català.

Poseu-vos el davantal  i prepareu-vos per escollir entre la gran varietat  de receptaris de cuina marinera que trobareu a les biblioteques: 

Data de creació: 27/07/2017

Última actualització: 27/07/2017

2.Cuina de barca


 Barques i fogons :
Barques i fogons :
Ferrerós, Joan , Valls i Grau, Josep  
Tarragona : El Mèdol, 1991
 Cassoles de peix
Cassoles de peix
Quadrada, Mariona  
Tarragona : El Mèdol, 1995
 Cocina para navegantes :
Cocina para navegantes :
Font, Marga  
Palma de Mallorca : Olañeta, 2004
 Cuina de mar
Cuina de mar
Fuster, Maria del Carme  
Palma : Documenta Balear, 2014
 Cuina marinera :
Cuina marinera :
Marquès, Quim  
Barcelona : Columna, 2010
 El Llibre del peix :
El Llibre del peix :
Fàbrega, Jaume  
Barcelona : La Magrana, 1996
 En Ramon, el ranxero, de pescador a cuiner :
En Ramon, el ranxero, de pescador a cuiner :
Pujol, Imma , Latre, Antonio  
Tarragona : Centre d'Estudis Marítims i Activitats del Port de Tarragona, DL 2013
 La Cocina a bordo y otros fogones :
La Cocina a bordo y otros fogones :
Bermejo, Pep  
Barcelona : Juventud, 2005
 La Cuina de la Barceloneta
La Cuina de la Barceloneta
Marquès, Quim  
Barcelona : Columna, 2004
 La Cuina del Serrallo :
La Cuina del Serrallo :
Arjona Cabello, Carme  
Valls : Cossetània, 1999
 La Cuina dels pescadors de la Costa Daurada :
La Cuina dels pescadors de la Costa Daurada :
Solé i Torné, David  
Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2015
 La Cuina dels pescadors de Sant Pol :
La Cuina dels pescadors de Sant Pol :
Roig i Tobella, Ester , Vila i Morató, Mariona  
Barcelona : La Mansarda, 2012
 La Cuina marinera de la Costa Brava :
La Cuina marinera de la Costa Brava :
Fàbrega, Jaume  
Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2013
 Peix, cuina i tradició
Peix, cuina i tradició
Solé i Torné, David  
Tarragona : El Mèdol, 1997
 Pescats, nets i menjats
Pescats, nets i menjats
Doll, Ramon  
Barcelona : Noray, 1996-1997
 Ranchos de a bordo :
Ranchos de a bordo :
Álvarez, Cristino  
Madrid : Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Secretaría General de Pesca Marítima, 1995
 Ranxets :
Ranxets :
Centre d'Estudis Sinibald de Mas.  
Tarragona : El Mèdol, 1990
 Tela marinera! :
Tela marinera! :
Solé i Torné, David  
Tarragona : Arola, 2014
Torna a l'inici