Guia de lectura
Cuina marinera
A l’estiu, més que en qualsevol altra època de l’any, ve molt de gust cuinar i/o degustar els fruits del mar. Els productes locals i de temporada, ja sigui peix o marisc, ens assegura els àpats més plaents, saborosos, saludables i equilibrats i el seu consum responsable la biodiversitat i l’equilibri mediambiental .
La riquesa gastronòmica de la majoria dels receptaris sobre cuina marinera que trobem als llibres especialitzats les hem aprés dels pescadors. Alguns dels seus plats han esdevingut dels més emblemàtics de la cuina catalana. Ells han popularitzat la cuina de barca amb picades com ara el romesco o l’allioli, i altres plats com el suquet, arrossos mariners i fideuades…
La cuina dels pescadors la podem classificar en dos models: La cuina de barca o de ranxo que és més la cuina de treball, de caire funcional. Per altra banda, tenim la cuina de cala o de barraca, que és més lúdica, per plaer o social.
La cuina de barca és el menjar popular i comunal dels pescadors per antonomàsia. Consisteix en un plat únic d’execució senzilla, realitzat amb ingredients humils però nutritius per satisfer les seves necessitats calòriques. Aquest tipus de cuina es reproduí i perfeccionà a les llars, a les barraques de la costa i, per extensió, als restaurants. Avui, la cuina dels pescadors és una de les icones de la identitat gastronòmica del litoral català.
Poseu-vos el davantal i prepareu-vos per escollir entre la gran varietat de receptaris de cuina marinera que trobareu a les biblioteques:
Data de creació: 27/07/2017
Última actualització: 27/07/2017