Guia de lectura

Osona amb la Salut Mental

Osona amb la Salut Mental
Guia creada per:
  • Vic. Biblioteca Pilarin Bayés

El dia 10 d’octubre es celebra el Dia Mundial de la Salut Mental. A la nostra comarca, Osonament, lidera el projecte Osona amb la Salut Mental amb la finalitat d’apropar aquesta problemàtica a la societat i sensibilitzar la població sobre aquest tema. Les biblioteques d’Osona contribuïm amb diferents activitats entre les quals hi ha l’elaboració d’una guia de lectura.

Data de creació: 06/08/2018

Última actualització: 28/11/2020

SUÏCIDI


 Apuntes sobre el suicidio
Apuntes sobre el suicidio
Critchley, Simon , Hume, David, , Hume, David,  
Barcelona: Alpha Decay, 2016

Us presentem un assaig analític, tant dels personatges cèlebres que s’han suïcidat al llarg de la història, com de les notes de suïcidi que van deixar. Conté una reflexió final del concepte “vida”: d'’una banda, acceptar la vida com a regal; de l'altra, la vida com a maledicció, pel fet de poder triar lliurement entre continuar vivint o bé deixar de fer-ho.

 Estrategias de intervención psicológica en la conducta suicida
Estrategias de intervención psicológica en la conducta suicida
Robles Sánchez, José Ignacio , Acinas Acinas, María Patricia , Pérez-Íñigo, José Luis , Acinas Acinas, María Patricia , Pérez-Íñigo, José Luis  
Madrid: Síntesis, 2013

L’autor és reconegut per a la seva tasca en el món de la psicologia tant en la part pràctica en centres hospitalaris com a nivell de formació com a docent en diferents facultats. Aquest manual ens dona pautes tant per a les persones amb risc de cometre un suïcidi com per les persones que conviuen amb ells.

 La Mirada del suicida: el enigma y el estigma
La Mirada del suicida: el enigma y el estigma
Pérez Jiménez, Juan Carlos  
Madrid: Plaza y Valdés, 2011

L’autor presenta el suïcidi com a qüestió de salut pública de primer ordre. Actualment un milió de persones es suïciden cada any a tot el món. Aquesta forma de morir provoca més víctimes que els accidents de trànsit. No està present en els mitjans de comunicació, ja que socialment aquest fet s’associa a l’antic concepte de delicte o bé de pecat.

 O no ser: antologia de textos filosòfics sobre el suïcidi
O no ser: antologia de textos filosòfics sobre el suïcidi
Ponsatí-Murlà, Oriol , Ponsatí-Murlà, Oriol  
Girona: La Ela Geminada, 2015

Aquest llibre és un recull de textos filosòfics i el tema  que tracta és el suïcidi d’autors reconeguts com Plató, Aristòtil, Ciceró, Kant, Marx, entre d'altres. La filosofia és una reflexió vers la vida i aquesta obra planteja un enfocament del suïcidi com a acceptació de l’essència de viure: la vida. Opció vers obligació.

 Semper dolens: historia del suicidio en Occidente
Semper dolens: historia del suicidio en Occidente
Andrés, Ramón  
Barcelona: Acantilado, 2015

El suïcidi és la primera forma de mort violenta a nivell mundial per davant dels homicidis i els conflictes bèl·lics. Al llarg de la història, cada època ha marcat la forma de veure el fet de treure’s la vida. Com a ritual d’honor, com a objecte de delicte, per a raó del diable, com a perversió moral, com a forma d’expressió de la por o com a patologia.

 Suicidio(s)
Suicidio(s)
Rendueles, Guillermo  
Madrid: Grupo 5, 2018

Cada quaranta segons es suïcida una persona al món. És la principal forma de mort de la humanitat i en especial per a persones d’entre quinze i vint-i-nou anys d’edat. Des de diferents disciplines s’intenta donar resposta a aquest fet. El llibre es centra en la mirada dels propis suïcides, estudiant la seva pròpia veu. Tant de les notes que deixen, com les declaracions dels seus familiars. Tot plegat denota un cúmul de circumstàncies, fets subjectius i factors socials diversos. 

Torna a l'inici