Guia de lectura
Un país de festes
Repàs per les principals festes populars que tenen lloc a Catalunya i els elements característics de la cultura catalana. Els castellers com Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO al 2010.
Data de creació: 17/10/2011
Última actualització: 30/08/2023
Seccions de la guia
Festes populars a Catalunya
Recull de partitures de les principals músiques d'acompanyament dels balls de la Patum de Berga: turcs i cavallets, el ball de l'àliga, balls de nans i de gegants, els plens, el tirabou, etc.
Una guia única i imprescindible per conèixer i anar a celebrar les millors festes populars de Catalunya i altres territoris de parla catalana. De cadascuna ens indica la data i la població on es celebra la diada, i en fa una breu referència històrica. També dóna algunes recomanacions en relació a com arribar-hi, on dormir i on menjar.
A la dècada dels anys 1980 la majoria de Festes Majors i celebracions populars van perdre una bona part del seu caràcter participatiu. Deu anys més tard, esdeveniments festius i tot el que és considerat cultura popular, van viure una gran revifada arreu d'Europa i Catalunya no va ésser l'excepció.
La cultura popular és el conjunt de coneixements que han anat teixint les generacions anteriors per desenvolupar activitats professionals, culturals, domèstiques etc., per adaptar-se al medi i salvar les dificultats que l'ambient i la vida mateixa han plantejat.
L'etnopoètica és aquella part del folklore que estudia les rondalles, les llegendes, les anècdotes, els acudits, les parèmies, les endevinalles, els enigmes, els entrebancallengües, les cançons, els grafits... i tants altres gèneres d'un «art verbal».
Actes del I Congrés de la CCEPC "Moviments socials i dinàmica associativa", Lleida, 1994. Hi trobareu contribucions suggerents i renovadores, com les de Joan Lluís Marfany, Mercè Renom, Joaquim Capdevila, Valentí Girbau, Dorothy Noye, Josep Maria Llobet, Klausjürgen Nagel i altres.
Recull de músiques d'acompanyament dels balls de la Patum de Berga: turcs i cavallets, el ball de l'àliga, balls de nans i de gegants, els plens, el tirabou, etc.
Un llegat de rituals, creences i tabús, celebracions i àpats que ens ha conformat com a poble i que ens fa únics i singulars. Una guia imprescindible per no perdre's cap festa, saber-ne l'origen i celebrar-les com cal, i d'aquesta manera continuar preservant-les i traspassar a les noves generacions aquestes tradicions que ens caracteritzen com a poble.
Ofereix coneixements sobre producció tècnica relacionada amb la gestió cultural que diàriament s'ocupa de les festes populars i tradicionals, així com la legislació diversa que empara i regula aquestes festivitats. Contribueix a la difusió del coneixement de les manifestacions caracteritzades per l'ús del foc i de la pirotècnia.
Patum! pretén ser un llibre de divulgació, a l'hora que científic, sobre la Patum, la festa principal de la ciutat de Berga. A través de les pàgines que el conformen, el text i les fotografies es complementen per tal que aquells que no coneixen la festa siguin capaços de fer-se'n una idea el màxim de completa possible.
És la primera publicació d'aquestes característiques que surt a la llum després que la UNESCO declarés la festa berguedana Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat el dia 25 de novembre del 2005. Es tracta d'un llibre que sap explicar molt bé què és la Patum, ja que ens reporta alguns aspectes bàsics relacionats amb la història i les llegendes que s'hi relacionen.
Dossier central de la revista Descobrir dedicat a la cultura festiva del foc als Països Catalans. Conté quatre reportatges que tracten sobre el bestiari festiu, la introducció de la pirotècnia a la nostra cultura i el simbolisme del foc.
Recorregut per la història de la vida quotidiana del país. Com és i com ha estat la vida de la gent de Catalunya? l'evolució del model familiar, com ens organitzem en comunitat,... i finalment les formes de vida dels gitanos, com a mostra diferenciada. Inclou un calendari festiu.
Les tradicions del Nadal, des de les arrels mítiques precristianes fins a l'actualitat del nostre pessebre. Aquesta obra n'explica els orígens i recull el patrimoni etnogràfic de les tradicions i els costums, les creences i els rituals que constitueixen el Nadal català.