Guia de lectura
Cap a un futur millor: Objectius de Desenvolupament Sostenible
- Manlleu. Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA
- Vic. Biblioteca Pilarin Bayés
El 25 de setembre de 2015 l'Assemblea General de Nacions Unides va aprovar l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible (ODS). En aquesta agenda es troben 17 objectius i 169 metes específiques, totes centrades en el desenvolupament mundial sostenible.
Els objectius estan centrats en 5 esferes de vital importància: les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i les aliances.
Substitueixen els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM), que van caducar el 2015. A diferència dels ODM, que els va elaborar un comitè a porta tancada, en l’elaboració dels ODS hi van estar involucrats 193 estats i fins i tot també, la societat civil.
El 2019 a Catalunya es va elaborar un “Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya” amb l’objectiu d’implementar els ODS a Catalunya mitjançant les polítiques públiques impulsades per la Generalitat de Catalunya.
En aquesta guia de lectura es presenten una selecció de lectures per cada un dels 17 objectius de les ODS.
Data de creació: 24/08/2020
Última actualització: 04/12/2020
Seccions de la guia
- 01. Fi de la pobresa
- 02. Fam 0
- 03. Salut i benestar
- 04. Educació de qualitat
- 05. Igualtat de gènere
- 06. Aigua neta i sanejament
- 07. Energia assequible i no contaminant
- 08. Feina decent i creixement econòmic
- 09. Indústria, innovació i infraestructura
- 10. Reducció de les desigualtats
- 11. Ciutats i comunitats sostenibles
- 12. Producció i consum responsable
- 13. Acció pel clima
- 14. Vida submarina
- 15. Vida d'ecosistemes terrestres
- 16. Pau, justícia i institucions sòlides
- 17. Aliances per aconseguir els objectius
06. Aigua neta i sanejament
L'aigua de boca és un recurs necessari, els últims anys la demanda ha crescut tant pel creixement demogràfic, com per l'excés de consum dels països desenvolupats. L'aigua és un dret igual que el de la vida.
Reflexió sobre les noves perspectives ètiques des del moviment “Nova Cultura de l’Aigua”. Moviment sobre la gestió de l’aigua que ha mogut a milions de persones des d’Europa a Llatinoamèrica.
La gestió que s’ha fet fins ara de l’aigua ha permès la creació de la Catalunya urbana i industrial actual. Tanmateix el que es planteja al llibre és que ara és molt important estalviar-la i gestionar-la de forma més integrada i intel·ligent.
Retrat exhaustiu de la creixent crisi hidrològica mundial. Només hi ha esperança si es produeix una autèntica revolució en la forma de gestionar l’aigua.