Guia de lectura

La cicatriu colonial. Àfrica explicada pels africans

La cicatriu colonial. Àfrica explicada pels africans

El 18 de gener l’escriptora i metgessa Kopano Matwal conversa amb el periodista Xavier Aldekoa al CCCB sobre com es viu a Sud-àfrica després de l’Apartheid. Àfrica segueix sent un continent colonitzat on encara es conserven moltes males pràctiques a eradicar. Perquè el que més costa es canviar la manera de fer de les persones. Així, els africans han de “descolonitzar la seva ment”, agafant el títol d’una obra de Ngügï wa Thiong’o. I la resta del món ens hem de treure les ulleres del “camaco missioner”, dintre de la línia que l’antropòleg Gustau Nerín explica a Blanc bo busca negre pobre, per començar a escoltar què diuen els africans. Preparats?

 

Coconut / Kopano MATLWA

Escriptora sudafricana nascuda l’any 1985 que tracta, en la seva primera novel·la, Coconut, la generació nascuda lliure d’aparteid. Dues són les protagonistes d’aquesta historia, la Fikile i l’Ofilwe, dues joves johannesburgueses que provenen l’una de la classe negra mitja i l’altra de l’orfenat. Una visió actual del pes dels prejudicis racials, classistes i de gènere dominants al país.

 

Data de creació: 18/01/2021

Última actualització: 19/01/2021

Nigèria


 Quédate conmigo
Quédate conmigo
Adebayo, Ayobami  
Barcelona : Gatopardo, 2018

Opera prima de l’escriptora nigeriana Ayòbámi Adébáyò, nascuda a Lagos l’any 1988. Novel·la protagonitzada per la jove Yejide, que espera i es desespera per tenir el seu primer fill. Mentrestant, els seus familiars busquen una nova esposa per al seu marit.

 Els Intèrprets
Els Intèrprets
Soyinka, Wole  
Barcelona : Edicions 62, 1999

Escriptor nigerià nascut l’any 1934, és el primer premi Nobel africà. En els anys seixanta va escriure la seva primera novel·la, Els intèrprets, que tracta les dificultats dels joves estudiants a l’estranger quan tornen al seu país d’origen. Una historia tragicòmica situada en el context de la descolonització i dels conflictes ètnics.

Torna a l'inici