Guia de lectura

30 de gener, Dia Escolar de la No violència i la Pau

30 de gener, Dia Escolar de la No violència i la Pau

Una diada per sensibilitzar i reflexionar sobre la guerra, la pau i la violència escolar, i contribuir a promoure una societat més pacífica, crítica i compromesa amb la pau al món.

Data de creació: 25/12/2023

Última actualització: 01/02/2024

Contes per a infants de 8 a 10 anys


 Doña problemas
Doña problemas
Hematocrítico, , Roca, Paco , Roca, Paco  
Madrid : Anaya, abril 2022

Tothom coneix la Carlota com la Senyora problemes perquè es dedica a resoldre els incidents dels seus veïns. Hi haurà algun problema que no pugui solucionar?

 El Planeta del foc
El Planeta del foc
Olivella i Solé, Martí , Sardà, Marc , Sardà, Marc  
Sabadell : Montaber, abril 2022

Un conte solidari que sorgí l’estiu de 2004 a Arbúcies amb motiu de la Marxa per la Cultura de la Pau. L’autor ha volgut rescatar i escampar aquest conte per recordar-nos a petits i grans que els habitants del planeta blau o ens organitzem per aturar les guerres o aquestes ens faran desaparèixer com a espècie.

 Gardinella y el gran viaje
Gardinella y el gran viaje
Godel, Daniela  
[Almería] : Libre Albedrío, abril 2022

Gardinella emprèn un viatge amb el seu poble, els citints. Pel camí, han de cremar algun objecte personal per passar a l’altra banda. Un viatge metafòric que utilitza el recurs del fantàstic per explicar una història universal utilitzant el color com a element narratiu.

 La Guerra
La Guerra
Letria, José Jorge , Letria, José Jorge , Letria, José Jorge  
[Bilbao] : A Fin de Cuentos Editorial, febrer de 2022

En realitat, és més que un conte, és un símbol, un anhel... També és la por contra l'incomprensible, el desconcert contra l'abús de poder. Però, sobretot, és una esperança, una voluntat de justícia i de fraternitat, és un cant a la pau.

 La Treva
La Treva
Galmés Martí, Antoni  
Barcelona : La Galera, novembre del 2022

Una història basada en la Primera Guerra Mundial, l’alto el foc del dia de Nadal. Després d'abandonar les armes, els combatents d'ambdós bàndols, anglesos i alemanys, surten de les trinxeres i comparteixen records i xocolata i, al final, juguen un partit de futbol. Un cant a l’esperança i la pau. 

 Ni motxilles ni armadures
Ni motxilles ni armadures
Mas Estruch, Anna , Serra, Elisabet , Serra, Elisabet  
[Vilanova i la Geltrú] : El Cep i la Nansa edicions, juliol de 2023

En Miquel no vol anar a l'escola: quan agafa la motxilla, s'adona que ha crescut i que pesa molt més que dies enrere. I en Raül es desperta trist, obre l’armari i es col·loca una armadura feixuga i pesada, feta de records de quan s’ha sentit sol, trist i enrabiat. Motxilles i armadures que pesen i fan mal. El millor serà desfer-se'n aviat, però com?

 Què li passa a l'Uma?
Què li passa a l'Uma?
Díaz Reguera, Raquel  
[Madrid] : NubeOcho, marzo 2022

L'Uma té la mirada perduda i els seus silencis són eterns. "Es deu estar fent gran", pensa la seva mare. En realitat, l’Uma està trista perquè pateix assetjament a l’escola.

 Refugiats
Refugiats
Brenman, Ilan , Karsten, Guilherme , Karsten, Guilherme  
Barcelona : Animallibres, maig 2023

A través del temps i dels continents, un amulet acompanya les famílies que cerquen un lloc segur per viure en pau. Però, quan acabaran el viatge? De vegades, l'acollida no és com esperaven. Una invitació al compromís d’acompanyar l'exili de diverses famílies, una història antiga i alhora molt actual.

 Xiular en cas d'emergència
Xiular en cas d'emergència
Queraltó, Clara , Bueno, Cristina , Bueno, Cristina  
Barcelona : Bindi Books, setembre de 2023

Aquesta es la història de la Mariona i de com planta cara a qui li fa mal amb l'ajuda d'un xic de màgia i molta valentia!

 Águilas sobre Damasco
Águilas sobre Damasco
Hernández Chambers, Daniel , Bonet, Xavier , Bonet, Xavier  
Barcelona : Edebé, septiembre 2021

Ghada, una nena de vuit anys, viu en un país en guerra. Durant la fugida, Ghada i la seva família han de sortejar nombrosos perills. Sortosament, pel camí es troben amb el vell professor Sahraoui que els explica una antiga llegenda.

Torna a l'inici