Guia de lectura
La fruita a la cuina
- Sant Vicenç dels Horts. Biblioteca Les Voltes
A la cuina tradicional trobem l'origen i la inspiració dels plats i receptes que coneixem actualment. És una cuina plena de costums, de tradicions i de tècniques que ens inspiren i donen sentit i forma a la cuina actual.
Quan ens endinsem en les receptes dels llibres que hem escollit podem prendre consciència que els contrastos de dolç i salat hi han estat presents des de l'antiguitat, i que la fruita ha estat un ingredient essencial de la cuina aportant acidesa, dolçor, lleugeresa, textura, olor, color i contrasts.
En els llibres podem trobar receptes de tot el món des del paleolític, passant per l'edat antiga, l'època medieval i renaixentista fins als nostres dies. Des d'amanides fins a plats de peix i de carn estofada elaborats amb magrana, figues fresques, peres, raïm, síndria, i també les fruites més habituals com poden ser la poma, el préssec i els cítrics.
En el fons bibliogràfic sobre cuina tradicional de què disposa la Biblioteca Municipal Les Voltes, hi podem trobar una part de les obres del llegat que el famós cuiner Josep Lladonosa i Giró va fer a l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts. Josep Lladonosa ha estat al capdavant de cuines de restaurants de molta anomenada com el de l'Hotel Majestic, el Quatre Barres i el 7 Portes. Però, sobretot, hem de destacar la important recerca que ha portat a terme sobre la cultura culinària a Catalunya des de l'Edat Mitjana fins a l'actualitat.
Associació d'amics i amigues de Josep Lladonosa
Podeu consultar també la guia de lectura en paper.
Data de creació: 30/05/2024
Última actualització: 12/06/2024
Seccions de la guia
Cuinar amb fruita arreu del món
Més d'un centenar de receptes pas a pas amb el valor nutricional detallat i les recomanacions de Marlena Spieler, autora que és una apassionada de la gastronomia. L’obra destaca per la seva innovació i originalitat:
RECEPTES RECOMANADES: sopa hongaresa de cireres, com a entrant (pàg. 14); siniya, filets de peix amb magrana (pàg. 64) i pollastre rostit amb raïm i gingebre fresc (pàg. 78).
Una meravella de llibre, però té el seu què. Es recomana per a iniciats per la seva complexitat. Llegir-ne el pròleg és primordial. En canvi, per als iniciats, és una bogeria... és com una bíblia.
RECEPTA RECOMANADA: pa de pessic modern (pàg. 73) i, com que això va de fruites, li poseu unes cireres confitades.
En aquest llibre de gran atractiu visual conflueixen tots els sabors de la cuina marroquina on la fruita és molt present. S'hi explica com preparar un veritable tagín o un cuscús amb les espècies, els utensilis i les tècniques de la cuina marroquina. Un exquisit viatge culinari on els cítrics són presents, com podem veure en les receptes detallades.
RECEPTES RECOMANADES: rodanxes de tonyina amb llimones confitades (pàg. 287), cuscús amb figues kuran i faves fresques (pàg. 350) i olives morades amb taronges amargues (pàg. 511).
Hi podem trobar un ampli apartat amb consells per a la compra de productes frescos; entre aquests, la fruita. Ofereix una proposta de menú per a tretze setmanes. Hi ha diverses receptes senzilles i interessants amb fruita.
RECEPTES RECOMANADES: galetes amb maduixes (pàg. 51), macedònia amb merenga (pàg. 67), cuixa de xai amb peres (pàg. 91) i el sorbet de poma verda (pàg. 123).
Ara els envinagrats estan molt de moda i són divertits de fer. Receptes de fàcil execució en poc temps i molt “bestials”.
RECEPTA RECOMANADA: llimones envinagrades (pàg. 376).
Delicadesa a parar taula. Hi trobem… cacauets per guarnir o com a ingredients de salses, i fruita verda en amanida com el mango verd i la llima. I el coco, tan present en aquesta cuina, de tal manera que la sopa de pollastre amb coco Tom Kha Gai (pàg. 68) és un dels plats més famosos del país.
Cuina africana per fer amb producte d'aquí.
RECEPTA RECOMANADA: mongetes amb plàtans (pàg. 191).