Guia de lectura
Guia de lectura de la Patum de Berga
La Patum, la festa dels sentits i dels sentiments. És una festa que s'ha de veure i viure…
Festa nascuda i derivada de les antigues representacions de teatre medieval que aglutina, reinterpreta i recondueix antigues celebracions i se celebra anualment a la ciutat de Berga durant la setmana del Corpus.
A la patum hi conflueixen instants de misteri, d'alegria, de passió, de goig, de recolliment, d'èxtasi…
Aquest any 2021 degut a les restriccions derivades de la pandèmia, es farà una plantada de la comparseria els dies 3 i 6 de juny.
Consulta la plana web de la Patum de Berga
Si hi estàs interessat, no et queda més remei que consultar aquesta guia que hem confeccionat.
Data de creació: 29/05/2015
Última actualització: 04/06/2021
Seccions de la guia
Audiovisuals
Programa especial amb què Televisió de Catalunya col·labora en la difusió d'una de les festes populars catalanes més conegudes, que, a més, té el títol de Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat, atorgat per la Unesco.
El desplegament tècnic que farà TVC estarà al servei d'un ampli equip professional que tindrà en l'Espartac Peran el cap visible. Ell presentarà "Nit de Patum" des de la plaça de Sant Pere, en companyia de diferents historiadors i experts, i comptarà amb la col·laboració del reporter Miki Esparbé a peu de plaça i vivint la Patum com un patumaire més.
Noranta alumnes de l'Escola Sant Joan de Berga, de segon curs fins a sisè, interpreten la cantata La Patum pren vida, acompanyats per la Banda de l'Escola Municipal de Música i sota la direcció de Sergi Cuenca. Aquesta cantata va ser iniciativa dels professors del centre.
La cantata infantil La Patum pren vida està narrada per Sant Ceferí, patró dels plens, ja que se li ha volgut donar un fil conductor. Es tracta d'un conte escrit pels alumnes de 6è de primària.
El Memorial Ricard Cuadra és una associació sense ànim de lucre que va néixer després de la mort, el 1997, de Ricard Cuadra amb l'objectiu de preservar i editar la seva obra i continuar la seva tasca d'investigació, dignificació i experimentació de i amb la música de la Patum. Aquesta tasca dóna fruits cada any en forma de concert, al qual participen, desinteressadament, més de 50 músics.
Patums és un interactiu divulgatiu sobre la Patum de Berga, la Patum dels sentiments, de les sensacions i dels sentits, la Patum de l'avui i de l'ahir. Un passeig pel mite, herència d'una història, que pren vida i transporta el passejant a l'univers primitiu i actual de les patums de la patum. Un viatge sense principi ni final per les capes i les màscares de la història d'un poble que viu per la Patum.
Documental de la Patum. És una aproximació a aquesta festa celebrada a Berga des de el S.XIV a través dels ulls dels autèntics protagonistes: la gent. Siguin estudiosos de la Patum o gent de tradicions, siguin berguedans o foranis, s'estableix un diàleg a través del qual podem intuir on rau l'essència d'una celebració.