Guia de lectura
Dones i esport
La pràctica esportiva pateix algunes desigualtats en qüestió de gènere, tal com passa a molts altres àmbits de la societat.
Obres sobre dones campiones que destaquen a les seves disciplines, manuals per entrenar-se i consells per a dones que volen superar-se a través de l'esport, ens poden fer més conscients de la presència i importància de la dona dintre del món de l'esport.
Data de creació: 07/03/2016
Última actualització: 28/02/2019
Seccions de la guia
Grans campiones
Premiat documental que a través de la figura d'algunes veteranes alpinistes vol transmetre el valor de la superació personal.
Aquest llibre ofereix un recorregut per la brillant activitat alpinística d'Edurne Pasaban, des de les seves primeres escalades a Eguino i Etxauri fins a la càlida rebuda a Tolosa, la seva ciutat natal, després d'haver arribar al cim de l'Himalaia.
A través d'algunes entrevistes a dones esportistes, veiem la seva feina, les seves experiències i descobrim quines són les seves aspiracions.
Biografia de la tennista. Des del seu naixement, passant pels primers entrenaments que va rebre per part del seu pare amb 2 anys, tot l'ascens professional i trofeus que va guanyar en la seva millor època, fins el seu declivi i retirada definitiva del món del tennis.
La història d'una jugadora professional espanyola de bàsquet que va haver de marxar de jove als Estats Units.
Aquesta obra és la crònica de l'expedició de nou catalanes alpinistes al Sisha Pangma, muntanya de la serralada de l'Himàlaia. Fou la primera expedició íntegrament femenina que afrontava aquest repte que va acabar sent un èxit.
Mari Pepa colomer va ser la primera dona del nostre país en obtenir el títol de pilot d'avió l'any 1931. A partir d'aquest moment va combinar l'aviació esportiva amb la formació de pilots republicans, fet que la va obligar a fugir, tot transportant persones al sud de França i patir a Anglaterra la Segona Guerra Mundial i la post-guerra.
Es tracta d'un llibre biogràfic col·lectiu on hi apareixen noms com el de Martina Navratilova o d'altres menys coneguts com Ora Washington o la vice-presidenta olímpica Anita DeFrantz. En total hi consten 45 noms de dones esportistes amb informació sobre la seva infantesa, família i educació. Finalment el llibre conté una llista d'organitzacions, títols i llocs web per ampliar coneixements.
Dones pioneres, guanyadores, olímpiques... totes formen part de la història de l'esport.
Set històries que recullen les experiències de les primeres dones que varen fer ascensions a cims dels Pirineus entre 1792 i 1858.
Lágrimas por una medalla narra la vida esportiva de la gimnasta de Vitòria Tania Lamarca.
Conté petites ressenyes de 13 esportistes que van néixer a la primera meitat del segle XX i que en molts casos obren un camí que després van seguir altres dones.
Fa molt de temps que el futbol va deixar de ser cosa només d'homes...
Gemma Mengual explica la història secreta dels anys que la van portar al cim de l'esport. Fa un recorregut per tota la seva trajectòria professional, pels antecedents i valors que sorgeixen d'aquest esport, entès com a forma de vida.
Edurne Pasaban és una alpinista basca coneguda per haver sigut la primera dona en fer els catorze cims de vuit mil metres. Com diu el mateix títol del llibre, l'autora ens narra la seva experiència viscuda per les muntanyes més altes del planeta, però també ens explica una part més íntima i personal: el seu gran afany de superació, com la muntanya l'ha fet conèixer-se a ella mateixa i la importància dels valors com l'esforç, el sacrifici, la concentració, l'entrenament i la preparació.
Teresa Perales és l'atleta de l'estat espanyol amb més medalles de la història. Per quina raó no és tan coneguda com altres? Perquè es mou en cadira de rodes. En aquest llibre ens explica la seva història, de com una malaltia la va forçar a utilitzar una cadira de rodes però també de com va superar-ho gràcies a la pràctica de l'esport.
Aquest llibre és un relat on Núria Picas, campiona del món de la Ultra Trail World, ens explica la seva trajectòria esportiva. Hi transmet la seva filosofia de vida basada en la perseverança i en la força de voluntat per anar superant els reptes que la competició li exigeix, tot plegat amb una capacitat d'autosuperació i d'esforç admirables.
Quan tenia 10 anys, Gisela Pulido va guanyar el seu primer premi de campiona del món de katesurf. El neoprè és la seva segona pell i així ho explica en aquest llibre, ple de vivències d'una jova diferent: valenta, capaç i amb ganes de desafiar un món d'homes. Gilesa Pulido, amb la seva perseverança i ambició ha triomfat entre les onades. La vuit vegades campiona del món ens ofereix una lliçó de resistència.
Emma Roca és llicenciada en bioquímica i bombera, a més és una apassionada dels Raids d'aventura i de les curses d'ultrafons, amb les quals ha aconseguit molts èxits i renom en el món d'aquest esport.
El llibre també les seves vivències com a dona al cos de bombers, com a mare a les curses i moltes altres anècdotes que fan del llibre un perfecte "Non Stop" per viure la vida al màxim fent tot allò que es vulgui.
Els inicis de Laia Sanz i la comparació d'aquests inicis amb la seva paricipació del Dakar 2015.
Amb una força i una vitalitat sorprenents, l'alpinista Araceli Segarra relata les seves experiències a l'alta muntanya en positiu, amb un to motivador que pot servir a cadascú per encarar millor allò important que ens depara la vida.
Joane Somarriba està considerada la millor ciclista espanyola de tots els temps, i ha estat comparada en moltes ocasions amb el mític Miguel Indurain. En aquest llibre, escrit conjuntament amb el periodista de El Mundo Jon Rivas, vol donar a conèixer les llums i ombres del ciclisme femení i al mateix temps transmetre la la passió per aquest esport.
Arantxa ha estat una gran campiona dintre del tennis. Però ens explica alguns dels interessos dels circuits tenístics i alguns aspectes d'una vida que no ha estat fàcil. El sacrifici per arribar a competir amb les millors és sempre molt gran a nivell personal.
Llibre aparegut poc després que quinze nedadores denunciessin els mètodes d'entrenament que l'Anna Tarrés aplicava a l'equip de natació sincronitzada que dirigia. La mateixa entrenadora va fer aquest llibre per defensar-se i per explicar la seva versió de la feina diària que feien les nedadores i el dia a dia de l'equip.