Gènius - Biblioteca Virtual

Detall de personatge - Gènius

Ruta de navegació

Personatge

Pompeu Fabra
Pompeu Fabra

Una plana d'un diccionari modern

Mitjana (0 Vots)

Pompeu Fabra és una figura molt important degut a la seva gran contribució al desenvolupament de la llengua catalana. Prova d'això és el gran número de treballs fets sobre la seva persona. Hi ha algunes curiositats sobre la seva trascendència, per exemple a tota Catalunya hi ha 207 carrers i 31 places amb el nom de Pompeu Fabra per fer un total de 248 localitats amb vies dedicades a la seva figura. Cardedeu te l'únic parc amb el batejat amb el seu nom. I a més hi ha 3 biblioteques amb el seu nom només a la província de Barcelona. Pensa també en les decenes d'escoles que deuen portar el seu nom a diversos municipis.

Va dedicar la seva vida a la millora del català a través de la seva reglamentació i la búsqueda d'una uniformitat molt necessària. Amb menys de 30 anys ja havia publicat moltes propostes sobre gramàtica catalana sota el segell de L'Avenç.

Havia estudiat enginyeria però la seva gran passió és la lingüística. Va passar un temps al país basc però segueix treballant el català. Els seus escrits busquen una reforma ortogràfica, amb la qual es posaven les bases del català modern. 

Després de l'èxit que obté amb amb la comunicació presentada al I Congrés Internacional de la Llengua Catalana obté una càtedra a l'Institut d'Estudis Catalans i treballa sense descans fins a publicar les obres més trascendents: L'Ortografia catalana en primer lloc, La Gramàtica catalana l'any 1918 i la fonamental Diccionari general de la llengua catalana de 1932. 

La Guerra Civil va fer que s'exiliés a França, on moriria l'any 1948.

 

 

Font d'informació: Xtec