Detall de personatge - Gènius

Ruta de navegació

Personatge

Pare Noël
Pare Noël

Un Pare Noël d'un altre color

El Pare Noël és un personatge mitològic present a molts països. A l'àmbit anglosaxó protagonitza les festes nadalenques al encarregar-se de portar regals a nens i grans.

Històricament trobem fins a tres personatges semblants però segons el lloc i l'època històrica, no serien del tot intercanviables. Els seus noms són: Santa Claus, Pare Noel i Sant Nicolau.

La llegenda de Santa Claus prové de la figura de Sant Nicolau de Bari (ca. 280-ca. 350), bisbe de Myra y sant que, segons la tradició, va donar les seves posesions als pobresamb molta generositat cap als nens. Durant l'Edat Mitjana cobra arrela aquesta tradició a Itàlia, Alemanya i Països Baixos.

El personatge originari podria ser Sant Nicolau però no hi ha unanimitat sobre la seva existència real. En canvi el nom de Santa Claus pot originar-se quan immigrants holandesos van portar el mite del seu patró Sinterklaas a Nova York. El 1809 l'escriptor Washington Irving, va escriure una sàtira, , en la que deformava el nom del sant holandès, Sinterklaas, com Santa Claus adaptant-lo a la pronuncia anglesa. Més tard el poeta Clement Clarke Moore, en 1823, va publicar un poema on va donar cos a l'actual mite de Santa Claus, basant-se en el personatge d'Irving. En aquest poema es fa esment d'una versió de Santa Claus, nan i prim, com un follet; però que regala joguines als nens la nit de Nadal i que es transporta en un trineu tirat per nou rens, incloent a Rudolph.

Aquesta imatge ha estat mantinguda i reforçada a través de cançons, de la ràdio, la televisió i de pel·lícules. Al Regne Unit i Europa, la seva descripció és freqüentment idèntica al sant de l'Amèrica del Nord, però ell és conegut per amb el nom de Pare Noël.

"Una Sorpresa para Papa Noel" / Michele D'Ignazio" 

 

"Trilions de Pares Noels" / Hiroki Motai

"La Mare Noel" / Anna Fité 

"On és el Pare Noel?" / Roser Calafell

"La Màgia del Pare Noel" / Pep Molist

 

 
 

Ves a l'Especial de Nadal

Font d'informació:

La teva privacitat és la nostra prioritat

Aquest portal web únicament utilitza galetes pròpies amb finalitat tècnica, no recapta ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu coneixement. No obstant això, conté enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a la de la Diputació de Barcelona que vostè podrà decidir si accepta o no quan accedeixi a ells.         Més informació