Especials temàtics

Detall prestatge mes info

Petita història dels Jocs Olímpics

Petita història dels Jocs Olímpics


Els Jocs Olímpics són un esdeveniment esportiu internacional celebrat durant els darrers disset dies d'un període de quatre anys anomenat Olimpíada.

Actualment són l'esdeveniment esportiu més important però hi ha una llarga història al darrere. Es van iniciar originalment a l'antiga Grècia.

Els Jocs Olímpics de l'Antiguitat rebien el nom d'Olímpics" per celebrar-se a la ciutat d'Olímpia. Eren festes religioses, culturals i esportives en honor als déus. Durant més de 1000 anys (776 aC - 392 aC.) s'hi van arribar a celebrar 293 edicions a les que participaven els atletes, que havien de ser ciutadans i homes, i que s'entrenaven durant anys als gimnasos.

L'esperit d'aquestes antigues competicions va ésser recuperat pel baró de Coubertin a la fi del segle XIX. Els primers jocs de l'era moderna s'organitzaren a Atenes el 1896. Actualment se celebren els Jocs Olímpics d'estiu cada quatre anys en els anys múltiples de quatre, i els Jocs Olímpics d'hivern també cada quatre anys, en els altres anys parells no múltiples de quatre. Els primers Jocs Olímpics d'hivern es disputaren a Chamonix (França) el 1924.

A l'edició dels Jocs Olímpics d'estiu de 1928 a Amsterdam es va introduir una cerimònia per tal de rememorar rituals de l'antiga Grècia. Una actriu, actuant com una sacerdotessa vestal, encén una torxa mitjançant l'ús d'un mirall parabòlic que capta els raig solars. Un cop encesa la primera torxa s'iniciarà una cursa de relleus que portarà la flama a l'estadi Olímpic de la ciutat escollida com a seu per participar en l'encesa del peveter durant la cerimònia d'obertura. Això es fa mesos abans de començar els jocs. La part dels relleus es va començar a fer a Berlin 1936.





Els útims Jocs Olímpics s'han celebrat a Barcelona (1992), Atlanta (1996), Sydney (2000), Atenes (2004), Pequín (2008) i Londres 2012

Mira aquestes obres que podràs trobar a moltes biblioteques

Els Jocs olímpics a l'antiguitat

Petita història dels Jocs Olímpics

Les primeres olimpiades

Els Jocs olímpics : Cleòstenes de Samos

Las primeras olimpiadas

Vés a l'especial dels Jocs Olímpics>>